facebooktwittermail d

Transparent skopa ska öka säkerheten i lastaren

Tekniska framsteg gör det nu möjligt att mäta virke på ett nytt sätt och se genom skopan på en hjullastare. ATL har samlat veckans entreprenadnyheter.

Virkesbil timmerbil lastbil långtradare väg virkestransport timmertransport
Nu är det möjligt att mäta timmertravarna med AI-teknik. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Grönt ljus för AI-lösning för virkesmätning

• Biometrias AI-lösning ASTA (AI-stödd travmätning) har nu typgodkänts av VMK (Virkesmätningskontroll) vilket innebär att den nu får användas för att mäta virkestravarnas volym. Systemet kombinerar bilder på travarna med data från skogsmaskiner och viktdata från fordonsvågar.

− ASTA är i ett första steg godkänd för barrmassaved, lövmassaved och tallsågtimmer. Men resultaten ser lovande ut även för gransågtimmer och granmassaved, säger Tanja Keisu, ansvarig för Biometria Labs i ett pressmeddelande.

Modellen ska enligt Biometria prestera lika bra, eller till och med något bättre än virkesmätarnas genomsnitt vid mätning av volymen.

Hjullastare med kamerateknik som gör att föraren kan se genom skopan.
Med hjälp av två kameror och ett projekteringssystem blir det möjligt att se genom skopan. FOTO: DOOSAN

Säkerhetspriser för transparent skopa

• Doosan har tagit fram en teknik som gör att hjullastarförare kan se genom skopan med hjälp av två kameror och ett projekteringsystem som i realtid visar området framför lastområdet. I början av september vann företaget utvecklings- och säkerhetsklasserna på den internationella maskinmässan Matexpo i Belgien.

– Eftersom maskin- och säkerhetsstandarder fortsätter att höjas avsevärt runt om i världen har avancerade säkerhetssystem blivit en nyckelfaktor vid val av utrustning. Vi planerar att fortsätta utveckla säkerhetsfunktioner som kan skydda förare och andra arbetare på plats, säger en talesperson för Doosan till Agriland. Tekniken ska finnas tillgänglig på marknaden senare i år.

Nya entreprenadmaskiner på marknaden under sommaren 2021
Norska Rental Group vill nu börja hyra ut maskiner även till svenska entreprenörer. FOTO: DOOSAN

Norsk hyrjätte siktar in sig på Sverige

• Norska Rental Group vill ta sig in på den svenska marknaden, skriver Svensk Byggtidning. Den norska koncernen som bildades 2020 av fem norska uthyrningsföretag är specialiserade på uthyrning av olika typer av entreprenadmaskiner. Rental Group omsätter drygt en miljard norska kronor och har över 2 000 maskiner. Redan i dag finns ett antal av dessa på olika projekt i Sverige.

– Nya kontraktsformer och ökande komplexitet i stora anläggningsprojekt gör att fler entreprenörer efterfrågar flexibla lösningar för att optimera maskinkapaciteten i sina projekt, säger Lars Hæhre, vd i Rental Group till Svensk Byggtidning.

Dumpervagn från Metsjö.
Metsjö har tagit fram en ny dumpervagn för grävmaskiner. FOTO: METSJÖ

Ny dumpervagn från Metsjö

• MetaE 8.E är en nylanserad dumpervagn från Metsjö avsedd för grävmaskiner och traktorer. Den tar 8 tons nyttolast, har en totalvikt på 11 ton och rymmer 5,3 kubikmeter. Den har också ett grävmaskinstoppgrepp för att man ska kunna tippa eller flytta vagnen utan att föraren ska behöva gå ur maskinen för att koppla den. Vagnen har flakbotten av 8 millimeter Hardox 450 och ett chassi i höghållfast stål.

Volvo FE Electric, eldriven betongbil.
Sveriges första eldrivna betongbil rullar i Göteborgsområdet. FOTO: VOLVO

Betongjätte köper eldriven betongbil

• En av Sveriges största betongtillverkare, Thomas Concrete Group, ska skaffa sig en fossilfri fordonsflotta. Först ut är Volvo FE Electric, som därmed blir landets första serietillverkade eldrivna betongbil. Den ska till att börja med köra ut klimatförbättrad betong i Göteborgsområdet.

– Vi ser investeringen som nästa steg i vårt hållbarhetsarbete och ett testprojekt för hela byggbranschen när det gäller att säkerställa hur en hundra procent eldriven betongbil fungerar i vardagen med alla de påfrestningar det innebär, säger Hans Karlander, koncernchef på Thomas Concrete Group i ett pressmeddelande.

Rosa skogsmaskinband från Olofsfors.
I fjol gav Olofsfors insamling Rosa bandet 223 000 kronor till cancerforskningen. FOTO: OLOFSFORS

Olofsfors satsar på rosa band igen

• För 12 året i rad samlar nu Olofsfors in pengar till cancerforskningen genom att låta sina kunder bjuda på ett rosa skogsmaskinband. Sedan starten har insamlingen gett 1 166 000 kronor till cancerforskning, cancersjuka, överlevare och anhöriga. Förra årets insamling gav 223 000 kronor från 74 donatorer. Årets insamling pågår till den 7 november.

----

Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? 

Gå bara in på atl.nu/nyhetsbrev och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag.