facebooktwittermail

Träningstips för att bli starkare på jobbet

Vill du bli en bättre version av dig själv? ATL intervjuade nyligen träningsspecialisten Veronica Fransén om vikten av att träna som chef. I dag tipsar hon om övningar som du kan göra i verkstaden, skogen eller hemma.

FOTO: MOSTPHOTO

Nytt år innebär nya möjligheter för dig som chef och kanske nyårslöften som ska infrias.

Kan fysisk aktivitet vara en nyckel till ett bättre ledarskap?

– Absolut säger Veronica Fransén, som har arbetat som personlig tränare i 30 år.

Hon uppmanar dig som chef att fundera på hur ditt mående kan påverka andra.

– Skapa vanor som lyfter dig 2021 och bli en bättre version av dig själv, säger Veronica Fransén.

Förutom vardagsmotion på en halvtimme om dagen rekommenderas tre timmars träning med högre intensitet i veckan: pulshöjande övningar, styrka och rörlighet. Dessa tre timmar kan fördelas på alla veckans sju dagar. Tänk på att undvika trånga inomhusmiljöer under pandemin.

Veonica Fransén.
Veonica Fransén. FOTO: SOLNA FOTOSTUDIO

Veronica Franséns bästa träningstips

Kondition

Bra konditionsövningar är jogging eller stepövningar, det vill säga kliv upp och ner på en bänk eller avsats. Håll något tungt i händerna om du vill göra stepövningen tyngre. Om du har knäproblem är en vanlig cykel eller motionscykel en bra pulshöjande träningsform.

Rörlighet

1. Håll ett kvastskaft framför dig, stå lite bredare än höftbrett. Böj dig ner mot marken. Kliv över staven med en fot mellan händerna och kliv tillbaka. Gör likadant med den andra foten.

2. Håll kvastskaftet ovanför huvudet med raka armar. Böj på knäna och håll kvar armarna ovanför huvudet. Knäna ska inte gå över tårna utan låt i så fall rumpan gå längre bak. Det här är en bra övning för dig som är stel i bröstryggen.

Armar och skuldror

Armhävningar. Har du haft en skada och behöver göra en enklare övning, eller om det är väldigt lerigt där du är, så sätt händerna på en stubbe eller ett staket och gör armhävningarna med mindre hävkraft. Är du jättestark så vänder du på övningen: ha händerna i backen och fötterna högt upp.

Coremuskulatur

Tar ryggen ofta extra stryk? Då ska du träna upp coremuskulaturen, det vill säga de inre magmusklerna, samt musklerna i ryggen. Du kan behöva något att ligga på när du gör den här övningen.

Ligg på rygg med benen i 90 grader, få ner ländryggen i underlaget och börja nudda golvet med tårna, ett ben i taget. Ländryggen ska inte släppa underlaget. Gör 10 repetitioner x 3.