facebooktwittermail d

Traktorprotest för mycket för ministern

Danska miljöministern Karen Ellemann (V) vägrar att delta i en konferens om lantbrukets framtid. Orsaken är att hon känner sig hotad av en planerad traktorprotest.

- Jag vill gärna ha en fri och saklig dialog - inte en dialog under press och hotelser, säger hon till Ritzaus nyhetsbyrå.

Hundratals traktorer


Ilskna bönder har bestämt sig för att på onsdag i nästa vecka köra i kortege till Christiansborg Slodsplads i centrala Köpenhamn för att demonstrera mot regeringens stora lantbruks- och miljösatsning Grøn Vækst.

Anledningen till missnöjet är att böndernaanser att projektet försämrar de danska böndernas konkurrenskraft och riskerar att ödelägga jordbrukets ekonomi.

Hundratals traktorer väntas till demonstrationen utanför Folketinget och polisen laddar nu för trafikstockningar.

Samma dag var miljöministern inbjuden att delta i en konferens på temat Grön tillväxt innanför slottets murar - men nu backar hon ur.

Vill träffas senare


Konferensen arrrangeras av protestorganisationen Bärkraftigt Lantbruk, som är kritisk till såväl regeringen som jordbrukarnas egen organisation, Landbrug & Fødevarer. Men traktorprotesten blev för mycket för ministern.

- Budskapet från demonstranterna är ju glasklart. De vill få mig att överge regeringens planer och det gör jag inte, deklararerar Karen Elleman.

Hon har i stället inbjudit representanter för protestorganisationen till ett möte vi senare tillfälle - på hennes eget kontor. ATL.nu