facebooktwittermail d

Veterantraktorer auktioneras ut

Över 100 traktorer letar nytt hem i Överkalix. Traktorer från Porsche, Volvo och Zetor återfinns bland säljobjekten men även flera olika militärfordon och lingrävare.

Holger Larsson har samlat på traktorer i mer än 60 år men ska nu göra sig av med drygt halva samlingen.
Holger Larsson har samlat på traktorer i mer än 60 år men ska nu göra sig av med drygt halva samlingen. FOTO: BILWEB AUCTIONS

Holger Larssons traktormuseum som ligger utanför Överkalix auktionerar nu ut drygt hälften av sina 200 traktorer. Ägaren av museet, Holger Larsson, har samlat och sålt traktorer och delar i mer än 60 år men väljer nu på grund av åldersskäl att göra sig av med en del av samlingen.

De flesta av traktorerna kommer från gårdar i Norrbotten.

– Det finns generellt ett väldigt stort intresse för traktorer. Ett tydligt exempel på det är att det bara i Sverige finns minst fyra olika traktortidningar. Och jag tror att många tycker att det är roligt att ha något att pyssla med, samtidigt som det är lättare att sköta en traktor än en bil. Det finns också många veterantraktorträffar man kan gå på, säger auktionsförrättaren Michael Luft till ATL.

Holger Larsson meckar lite med ett av objekten; en Bolinder-Munktell 210.
Holger Larsson meckar lite med ett av objekten; en Bolinder-Munktell 210. FOTO: BILWEB AUCTIONS
En Volvo BM 55 H10 Lundbergslastare från 1968.
En Volvo BM 55 H10 Lundbergslastare från 1968. FOTO: BILWEB AUCTIONS
Före detta militär bandschaktare Allis Chalmers 4-cylinder från 1940-talet.
Före detta militär bandschaktare Allis Chalmers 4-cylinder från 1940-talet. FOTO: BILWEB AUCTIONS

Mycket svenskt

Massor av kända märken auktioneras nu ut, bland annat Porsche och Zetor, men framför allt är det svenska märken som går under klubban.

– Sverige har varit väldigt bra på att tillverka traktorer, inte minst Volvo. Men trots att de gamla modellerna ofta är av hög kvalitet är de generellt sett betydligt billigare än till exempel veteranbilar. I dagsläget kan du få en veterantraktor i fint skick för runt 20 000 kronor, medan exempelvis en T-Ford kan gå loss på uppåt 100 000, berättar Michael Luft.

Bland exemplaren som nu ska säljas i Överkalix pekar Michael Luft särskilt ut de Volvo- och Bolinder Munktell-modeller med tändkulemotorer, som kan köras på råolja, som särskilt spännande. Det finns också fina John Deere-modeller och några av dem tillhör de första som såldes i Sverige i sitt slag.

­­– Tonvikten ligger på modeller från 30-, 40- och 50-talet och det är traktorer som man köpte när man började gå över från ox- och hästdragna lantbruksverktyg till maskinella, berättar Michael Luft.

Bolinder-Munktell från 1944.
Bolinder-Munktell från 1944. FOTO: BILWEB AUCTIONS
Volvo BM Victor från 1960.
Volvo BM Victor från 1960. FOTO: BILWEB AUCTIONS
Allgaier AP17 Porsche system från 1952.
Allgaier AP17 Porsche system från 1952. FOTO: BILWEB AUCTIONS
Zetor 25 Diesel från 1952.
Zetor 25 Diesel från 1952. FOTO: BILWEB AUCTIONS

Stor publik senast det begav sig

Sist Bilweb Auctions höll en auktion med traktorer var när Per Larssons traktormuseum rensade ut. Då kom det cirka 30 000 bud och nästan alla traktorer såldes. Inför auktionen i Överkalix räknar Bilweb Auctions med en någon mindre besökarskara, men tror ändå att uppemot 400 besökare kan leta sig dit.

– Det är ju väldigt långt norrut och det blir därmed långt för många att åka, men jag tror att väldigt många norrbottningar kommer att hitta dit, säger Michael Luft.

Tornborg och Lundberg 10 RBT lingrävare Scaniadiesel från 1946.
Tornborg och Lundberg 10 RBT lingrävare Scaniadiesel från 1946. FOTO: BILWEB AUCTIONS
Volvo T24 med slåtteraggregat från 1953.
Volvo T24 med slåtteraggregat från 1953. FOTO: BILWEB AUCTIONS
GMC 6x6 Armélastbil CCKW 353 6 cyl bensin från 1943.
GMC 6x6 Armélastbil CCKW 353 6 cyl bensin från 1943. FOTO: BILWEB AUCTIONS

Auktionerna pågår mellan den 9 och 10 oktober på Bilweb Auctions och totalt ska 111 fordon auktioneras ut.

Du hittar alla objekt här: bilwebauctions.se