Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Traktorkalendern 1 juni 2017

  Annethe växlar mellan stallet och skotaren

  Annethe Olovsson är skogsägare, hästuppfödare och maskinförare. Hennes ekonomiska filosofi är att göra det mesta själv och inte köpa skog för lånade pengar.

  Annethe föder upp och säljer utbildade tävlingshästar. Stallet är fullt av hästar som ska skötas, matas, ridas in och tränas.
  Bild 1/2Annethe föder upp och säljer utbildade tävlingshästar. Stallet är fullt av hästar som ska skötas, matas, ridas in och tränas.
  När en anställd hoppade av klev Annethe in i maskin­hytten och där har hon blivit kvar. Foto: Mi Edvinsson
  Bild 2/2När en anställd hoppade av klev Annethe in i maskin­hytten och där har hon blivit kvar. Foto: Mi Edvinsson

  Ur Vi Skogsägare nummer 3 2013

  Ljudet från skotaren hörs på långt håll. Lugnt och metodiskt plockar hon upp stockarna som Stefan lämnat efter sig med skördaren.
  – Det här gillar jag! Jag blir harmonisk av att sitta här i hytten med skogen och de vilda djuren runt omkring mig, säger Annethe.
  När maskinen tystnat berättar hon om livet som skogsägare, hästuppfödare och entreprenör tillsammans med maken Stefan Olovsson. I det dagliga arbetslivet kompletterar de varandra väl.

  GÅRDEN DE BOR på är Stefans barndomshem. Här har skogen alltid stått i centrum.
  Nästan direkt efter gymnasiet startade Stefan egen skogsentreprenadfirma. Han träffade Annethe som var inbiten hästtjej, tävlingsryttare och pluggade till civilekonom i Umeå. Tillsammans med ett par tävlingshästar och ett halvblodsföl flyttade hon in hos Stefan i Laxviken, norr om Östersund.
  När barnen kom till världen, köpte de loss släktgården med 500 hektar skog.
  Stefan jobbade hårt med skogsföretaget medan Annethe var hemma och skötte barn, hästar, marktjänst, ekonomi och bokföring.
  ENTREPRENADEN växte, och för tio år sedan, när det var som mest högtryck i skogen, hade företaget fem maskiner och fem anställda.
  Men tiderna förändrades. Maskinparken minskade till minsta möjliga; en skördare, Valmet 901 och en skotare, Valmet 806. En enda anställd hade de kvar, som plötsligt ville byta jobb och ägna sig åt något annat!
  – Det blev kris ett tag. Själv hade jag provat att skota någon gång, bara för nöjes skull, och jag tänkte att jag åtminstone kunde köra tills Stefan hittade en ny förare.
  – Det fanns folk som spådde att jag inte skulle stå ut mer än fjorton dagar, men jag kör ju än och det blev aldrig någon ny anställd, berättar Annethe.

  I DAGSLÄGET, när virkespriserna är låga och omkostnaderna höga, är Annethe tacksam över att slippa betala arbetsgivaravgifter och löner till anställd personal.
  Visserligen måste de själva jobba mer
  för att få lönsamhet, men för ekonomin är det bättre att offra tid än att offra pengar. Vad gäller uppdrag lider de inte brist. Det finns alltid mindre poster och knepiga områden som inte är rationella för de stora företagen att ta sig an.

  Annethe älskar att köra skotare och tycker att kvinnorna i branschen borde bli fler. Med risk för att orsaka åsiktsstorm säger hon att kvinnor över lag är bättre förare än män.
  – Generellt är tjejer inte lika hetsiga som män när de kör. De smeker spakarna, planerar mer och tar det lugnt. Då håller maskinerna bättre, bränsleåtgången blir mind­re och arbetet tar inte längre tid än om man stresskör helt planlöst.
  – Särskilt nu, i dåliga tider, pressas förarna till att köra fortast möjligt för att få ut mycket kubik på kort tid, men jag tror att det ger dålig ekonomi i längden, säger Annethe.
  Genom åren har annethe och stefan köpt mer skog. I dag äger de 1 200 hektar.
  Markberedning, plantering, röjning, gallring och underhåll av vägar utför de själva under sommarmånaderna. Skogs­köpen finansieras alltid av en lagom stor avverkningspost som utförs av den egna skogsentreprenaden.

  Att köpa skog med lånade pengar ingår inte i deras ekonomiska filosofi. Även markberedningen läggs som uppdrag på det egna företaget. Skotaren gör jobbet, oftast med Annethe vid spakarna. I fjol föll markberedningen dock på Stefans lott
  eftersom Annethe behövde tid till att bräd­slå boningshuset.
  – Jag snickrar gärna, det gör inte Stefan. Vi är bra på det där med arbetsfördelning. Var och en gör vad den är bäst på, säger Annethe.
  Att göra så mycket som möjligt själva är en medveten strategi för att hålla omkostnaderna nere.

  UTIFRÅN EGNA ekonomiska bedömningar och Stefans unika kunskap om varje skogsskifte gör Annethe även skogsbruksplanerna själv.
  – I skogen har vi ett stort kapital att förvalta. Det är lite som en aktieportfölj. Man kan lämna bort den till en expert, men experter kan också göra fel. Bästa besluten för skogen tror jag fattas av den som är genuint intresserad och med egna ögon ser vad som behöver göras, säger hon.

   

  Annethes bästa tips för ekonomi i den egna skogen
  Köp aldrig skog med enbart lånade pengar.
  Lär känna din skog, då vet du vad som är bäst för den.
  Gör så mycket som möjligt av arbetet själv, inklusive bokföringen.
  Tänk på att biobränsle kan vara lönsamt att plocka ut. Det finns mycket ”gratis” att hämta i vägkanter och igenväxta åkerkanter.

  Mi Edvinsson
   

  Relaterade artiklar

  Till toppen