Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Traktorkalendern 1 juni 2017

  Kalles lekplats för mogna män

  Tusentals besökare kommer till Kalle Eriksson i Sellnäs för att få köra entreprenadmaskiner och förverkliga sina drömmar.

  Kalles maskiner.
  Bild 1/6Kalles maskiner.
  Kan man köra upp där? Boggis reporter provar – och det gick. Den gamla lunnaren bangar inte för ett motlut!
  Bild 2/6Kan man köra upp där? Boggis reporter provar – och det gick. Den gamla lunnaren bangar inte för ett motlut!
  Julklapp till pappa.
  Bild 3/6Julklapp till pappa.
  Kalle Eriksson i Sellnäs. En maskinsamlare som sprider glädje omkring sig.
  Bild 4/6Kalle Eriksson i Sellnäs. En maskinsamlare som sprider glädje omkring sig.
  Instruktör: Gustav.
  Bild 5/6Instruktör: Gustav.
  Medan de jordbrukande grannarna i Sellnäs håvar in mindre än 10 000 kronor per hektar, så drar Kalle Eriksson in en halv miljon. Maskinglädje ger bättre avkastning än havre! Foto: John Thorner
  Bild 6/6Medan de jordbrukande grannarna i Sellnäs håvar in mindre än 10 000 kronor per hektar, så drar Kalle Eriksson in en halv miljon. Maskinglädje ger bättre avkastning än havre! Foto: John Thorner

  Ur Boggi nummer 8 2012

  Det här handlar om två saker. För det första om syfabrikören med skurtrasorna. Han heter Jan Lindblad och kommer från Danderyd utanför Stockholm, vilket väl nästan är så långt man kan komma från grävning, schakt och damm. Innerst inne hade nog Jan allra helst blivit maskinförare i grävare, bandschaktare eller annan entreprenadmaskin.
  För det andra handlar det om mångsysslaren Kalle Eriksson från Sellnäs utanför Borlänge som för ungefär 15 år sen insåg att världen är full av medelålders män med ungefär samma drömmar som Jan Lindblad har. Kalle insåg att han upptäckt en affärsidé – att många gärna roar sig en stund i en grusgrop full med maskiner och är villiga att betala en slant för att få göra det.

  EN DAG I SOMRAS möttes Jan Lindblad och Kalle Eriksson på Kalles marker i Sellnäs. Under två timmar fick Jan möjlighet att köra grävare, bandschaktare, bandlastare, skotare och lunnare. En underbar dag för Jan och även en bra dag för Kalle.
  – Tidigare bedrev jag jordbruk på de här markerna, berättar Kalle och gör en svepande gest över ett par hektar av den tidigare (dåliga) jordbruksmarken. Nu påminner markerna mest om en grusgrop. Fyllnadsmassor har körts dit och där pågår numera ett grävande, schaktande och körande som ständigt rör om massorna.
  – Ibland gör mina jordbrukande grannar sig lustiga över vad jag håller på med. Men då brukar jag motfråga hur stor avkastning de själva får från en hektar av sin jordbruksmark. Själv får jag in en halv miljon och det är det inte många som slår. Då brukar de bli tysta, berättar han belåtet.

  DET KALLE LYCKATS med är att kombinera sitt stora intresse och sina kunskaper om entreprenadmaskiner med att erbjuda en ”sandlåda för vuxna”. Varje sommarhalvår håller han öppet.
  Det kommer 300–500 leksugna per år och sen han började 1997 har därmed tusentals människor kommit för att köra.
  – Det är både företag och privatpersoner. Företagen kan hålla möten eller kickoff-aktiviteter i anslutning till att man också bjuder de deltagande på körning. Privatpersoner kommer för att roa sig och kanske för att ta hand om och förverkliga en gammal dröm om att få köra.
  Det Kalle upptäckt är att gemene man (ja, det är oftast män) blir helt absorberade och knappt kontaktbara när de får leka med maskiner och jordhögar.

  JAN LINDBLAD FÅNGAR detta psykologiska maskin-jordhögs-fenomen mycket bra när han springer mellan sin medföljande familj och en bandschaktare:
  – Varför är detta så roligt, skriker han frågande, och väljer bort familjen för en Allis Chalmers 76 bandschaktare från 1970. Nu ska det schaktas jord!
  Till vardags driver Jan företaget Duroturf International AB, som alltså tillverkar bland annat skurtrasor och golvmoppar. Företaget har flera patent på material inom den nischen och Jans trasor suger åt sig smuts på ett häpnadsväckande bra sätt. Sådana trasor kan behövas efter en stund i Kalles grusgrop!

  UNDER KÖRNINGEN är det pojkdrömmen om maskiner som gäller. Precis som många andra som är födda på 1950- och 1960-talen, så växte Jan upp under en tid då det bara fanns en enda tv-kanal och bruna bönor var bästa skolmaten. Inte undra på att den generationen tyckte jordschaktande var det häftigaste som fanns. De idealen om vad som är livets mening, lever starkt i kroppen på alla ur bruna bönor-generationen.
  – Jan har ofta sagt att han borde blivit maskinförare i stället, berättar hans fru Eva och döttrarna Mikaela och Matilda.
  Så de tog fasta på pappsens dröm och gav honom ett besök i Sellnäs och en lekstund med maskinerna där, som en julklapp.
  Vad hustru Eva och döttrarna nu väntar sig av Jan i presenter framöver har Boggi ingen aning om. Men en sak är säker: Med hänsyn tagen till pappas nöjda ansiktsuttryck under lekstunden med maskinerna, så lär det nog inte duga för honom att i fortsättningen köpa presenter som ny dammsugarslang, blommor eller chokladaskar. Det ska nog till utlandsresor eller märkesväskor för att toppa besöket i paradiset hos Kalle i Sellnäs.

  Mats Thorner

  FAKTA

  En sann entusiast
  Kalle Eriksson är en sann maskinentusiast och har under sitt yrkesliv drivit jordbruk, verkstad och maskinentreprenad. Numera domineras verksamheten av sommarens besökare samt av försäljning av smörjmedel och kemiska tillsatser till diesel och bensin.

  Varje besökare betalar 1 475 kronor för två timmars körning. För H25:an utgår bränsletillägg. Mat ingår.

  Tydligt kännetecken i Sellnäs för ovana maskinförare: ”De som är kaxigast kör sämst!”

  Kalle har ett okänt antal äldre entreprenadmaskiner uppställda på sin gård. ”Jag har ingen aning om hur många det är nu, men sist jag räknade var det 68”, säger han. De flesta är från 1950- och 60-talen och flertalet är bandschaktare. Kalle säljer även reservdelar och motorer till sådana maskiner, i den mån det efterfrågas.

  Ja, Kalle har en försäkring om något skulle hända. Men hittills har amatörkörandet kunnat genomföras utan olyckor.
   

  Relaterade artiklar

  Till toppen