facebooktwittermail

Traktorer invaderar Köpenhamn

Tusentals danska lantbrukare intog på onsdagen landets huvudstad med flera hundra traktorer för att protestera mot regeringens lantbruks- och miljösatsning, Grøn Vækst. - Det är vår framtid som står på spel, säger en lantbrukselev på plats.

KÖPENHAMN ATL
Under natten till onsdagen började flera hundra danska lantbrukare köra mot Köpenhamn. 500 traktorer stannade vid Fisketorvet och 60 körde vidare till Rådhusplatsen där de samlades vid ett-tiden.

Målet är att få en bra dialog med allmänheten, enligt Peter Kiær som är lantbrukare och en av initiativtagarna till traktorprotesten.

Lika konkurrensvillkor


Lantbrukarna anser bland annat att miljösatsningen försämrar deras konkurrenskraft och riskerar att ödelägga jordbrukets ekonomi.

- Vi vill ha lika konkurrensvillkor som hela EU, därför protesterar vi mot att Grøn Vækst införs 2015 i Danmark, säger Rasmus Petersen som är en av initiativtagarna till protesten mitt på Rådhusplatsen.
Enligt honom är det mellan 1 000 och 2 000 bönder samlade.

Iklädda vita t-shirts som det står Fødevareproducent, livsmedelsproducent, på delar lantbrukarna ut pölse och stämningen är vänlig och gemytlig i ett iskallt, men soligt Köpenhamn.

Stort medieintresse


Demonstrationen har skapat rubriker tidigare och medieuppbådet är stort, men Köpenhamnarna verkade ta demonstrationen med ro.

Andreas Houman, är elev på lantbruksskolan i Roskilde och körde med traktorn klockan 8 på morgonen för att delta i demonstrationen.

- Det är vår framtid som står på spel, säger han.

I dagarna före har kritiska röster mot lantbrukarnas traktorprotest höjts från bland annat den danska naturskyddsföreningen.
De anser att jordbrukarna redan fått politiska eftergifter i form av bidrag och skattelättnader.

Korg med varor


Protesttåget går på eftermiddagen vidare till Christiansborg där man ska överlämna en korg med danska varor som morötter, korv och kålrötter till den danska miljöministern Karen Ellemann (V).

Hon har dock aviserat i förväg att hon inte tänker delta och därför får de danska lantbrukarna överlämna korgen till ministerns sekreterare.
Maria Engström