facebooktwittermail d

Traktor stulen i Kungsbacka

Åtelkamera och spårsändare ska förhindra framtida stölder.

Tomas Pettersson med den John Deere traktor 66 20 han fick hyra av Lantmännen efter stölden.
Tomas Pettersson med den John Deere traktor 66 20 han fick hyra av Lantmännen efter stölden. FOTO: PRIVAT

I förra veckan stals en traktor av märket John Deere 6610, årsmodell 2 000 från Hanhals maskinstation utanför Kungsbacka. Värdet uppskattas till cirka 300 000 kronor.

När traktorn stals var en svart Trima frontlastare och en röd balgrip monterad.

Kännetecken är att framdäcken är slitna och mönstret vänt åt fel håll. Det sitter också dekaler med ”Hanhals maskinstation” på varsin sida om motorhuven. Bak på hytten står ”Gillholms maskiner”.

- Ett annat kännetecken är en rostfri låda som jag satt dit i stället för fotsteg. I den har jag spännband, hydraulslangar, domkraft, lite kättingar och sådana grejer, säger Tomas Pettersson, på Hanhals maskinstation.

Traktorn var låst

Kvällen 14 februari när stölden skedde var det ett par minusgrader, dimma och ingen spårsnö i Kungsbackatrakten. Tomas Pettersson upptäckte stölden i när han kom in vid halvtiotiden på onsdagen.

- Jag hade kört konstgödsel och varit i väg med lite halm när jag ställde in traktorn riktigt nära hjullastaren i maskinhallen. Tidigare har det varit en hel del dieselstölder så jag brukar ställa dem så det är svårare att komma åt, säger han.

Traktorn var låst men själva byggnaden där traktorn stod var olåst.

- Om de tjuvkopplat den vet jag inte. Det var inget glassplitter på marken så förmodligen hade de en John Deere-nyckel för att öppna dörren. Det enda jag sett är spår av stora kängor som gått runt i hallen, säger Tomas Pettersson.

Hjullastaren stod kvar

Hjullastaren som också var låst stod kvar och Tomas Pettersson tror helt enkelt att den är för bred för att gå på ett lastbilssläp.

- Jag ha själv kört den traktorn på lastbil så jag vet att den går på. Jag har flera traktorer men det var tydligen denna som de var intresserade av, säger han.

Tjuvarna tog också den batteriladdare som användes som starthjälp till hjullastaren. Bara förlängningssladden låg kvar på backen.

Kamera och spårsändare

Nu har Tomas Pettersson monterat upp en åtelkamera i maskinhallen.

- Den skickar bilder via mail och har batterier som håller i tio dagar, säger han.

Det blir också spårsändare i samtliga maskiner. Han planerar dessutom att montera in bränslekranar på ledningen mellan tanken och pumpen på maskinerna som måste slås på manuellt med en vippströmbrytare.

- Det betyder att tjuven bara kan köra några hundra meter innan det blir bränslestopp, säger han.

Försäkringsbolaget vill vänta en månad för att se om traktorn kommer rätt men Tomas Pettersson måste ha en traktor med lastare för att kunna serva sina kunder.

- Nu har jag hyrt en traktor. Det får jag betala själv. I dag ska köra tre lass med rundbalar som jag måste kunna lasta av, säger Tomas Pettersson.