facebooktwittermail d

Så mycket såldes tv-traktorn för

Volvo T24:an från 1956 fick vara statist i tv – och innan dess jobbade den i en legendarisk idrottsfamilj. Nu har den sålts på auktion.

Björn Cagner med Volvo T24:an, som nu har sålts.
Björn Cagner med Volvo T24:an, som nu har sålts. FOTO: PRIVAT /KLARAVIK AUKTION

Volvo BM-älskaren Björn Cagner köpte sin Volvo T24 för att hjälpa producenterna till tv-serien ”Vår tid är nu” att hitta en perfekt veterantraktor till inspelningen.

Men för att få mer plats i garaget valde Björn Cagner att sälja traktorn. Och nu har budgivningen avslutats.

Slutpriset blev det ganska facila priset om 18 500 kronor och med tio olika budgivare.

– Priset var väl okej, men det var inte det primära. Det viktigaste är att den kommer till en samlare eller till någon som inte tänker renovera eller göra om den. För det är ett stycke industrihistoria, säger Björn Cagner.

Bröderna Fåglums traktor

Han berättar att traktorn funnits i bröderna Fåglums barndomshem. Bröderna Fåglum var en världsberömd kvartett med fyra cyklande bröder som nådde världseliten under 1960-talet.

FOTO: JAN DELDEN/SCANPIX/TT

Pojkarna växte upp på en gård i Vårgårda.

– Den här traktorn köptes av Håkan Petterson i Vårgårda och han var pappa till bröderna Fåglum. De tog två OS-medaljer och fyra VM-medaljer i cykling. Pappa Håkan var lantbrukare. De var otroligt stora på sin tid, berättar Björn Cagner.

Bröderna Fåglum vinner världsmästerskapen i 100 km lagcykling i Tjeckoslovakien 1969. Fr v Erik, Gösta, Sture och Tomas.
Bröderna Fåglum vinner världsmästerskapen i 100 km lagcykling i Tjeckoslovakien 1969. Fr v Erik, Gösta, Sture och Tomas. FOTO: J KRULIS/SCANPIX/TT

Han ska nu fortsätta med sina andra renoveringsprojekt hemma i garaget. Skälet till att han sålde den här traktorn var att det helt enkelt inte fanns något att mecka med. Han har ingen lantbrukarbakgrund men har alltid haft ett stort motorintresse. Han blev tidigt fascinerad av Volvo BM och den svenska industrihistorien:

– Sedan har jag två pojkar och det var roligare och rejälare att hålla på och greja med veterantraktorer än med veteranbilar.

I dag är han engagerad i den växande BM-klubben, som har över 2 000 medlemmar och har en medlemstidning som kommer fyra gånger om året.

– Förr var tidningen ungefär som ett vikt A4, nu är den 32 sidor. Det finns så mycket spännande och kul att skriva om.

Hur känns det när traktorn är såld nu då?

– Det är lite vemodigt ändå. Det är inte bara en traktor utan ett stycke historia. Men jag hoppas att den hamnar på ett bra ställe hos någon som låter den vara som den är.

SE OCKSÅ: Byggde om Volvo T22:a med gammal Opelmotor:

BM-Klubben

"Initiativet till att bilda en klubb för ägare till Bolinder Munktelltraktorer togs hösten 2009 av en grupp BM-entusiaster som hade upptäckt att det fanns både ett intresse och behov av en klubb.

Redan i februari året därpå hölls ett första årsmöte av en interimsstyrelse. Klubbens syfte skulle vara en ideell sammanslutning av likasinnade vars intresse är att bevara maskiner och redskap äldre än 30 år och som är marknadsförda av Munktells, AB Volvo(traktorer), AB Bolinder-Munktell och Volvo BM AB."

Källa: BM-Klubben

Bröderna Fåglum

"Bröderna Fåglum är bröderna Erik, Gösta, Sture och Tomas Pettersson från Vårgårda i Västergötland som under 1960-talet tillhörde världens cykelelit. Namnet Fåglum fick de namn efter orten med samma namn i Essunga kommun, vars cykelklubb de en tid cyklade för. Erik, Sture och Tomas tog senare även namnet som efternamn, medan Gösta behöll Pettersson.

Bröderna var bland annat med i lagtempoloppen vid OS i Tokyo 1964 (bronsmedalj) och Mexiko 1968 (silver). 1967 mottog de tillsammans Bragdguldet. På Tånga Hed i Vårgårda finns i dag ett museum över bröderna Fåglum för segern i VM (lagtempo). Segern i VM upprepades sedan två gånger (1968 och 1969)."

Källa: Wikipedia.