facebooktwittermail d

Trafikverket vill bromsa lastbilstrafiken

Den tunga trafiken kör ofta för fort. Det menar Trafikverket som nu kommer att kolla att deras entreprenörer håller hastigheten.

Lastbilar på motorväg.
De som kör för Trafikverket bör se till att de håller hastigheten i framtiden. FOTO: MOSTPHOTOS

70 procent av den tunga trafiken kör fortare än tillåtet visar Trafikverkets undersökningar. Nu vill myndigheten få ner farten på lastbilarna.

Från 2023 ska det införas krav på återrapportering av hastighetsöverträdelser i alla deras entreprenadupphandlingar. Redan nu i höst drar man igång två pilotprojekt för att testa hur kravet fungerar i praktiken.

– Det är viktigt att vi pekar på oss själva och sopar rent framför egen dörr, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket i ett pressmeddelande. Vi handlar upp entreprenader för ungefär 37 miljarder per år. Det gör oss till en stor aktör, som kan påverka utvecklingen. 

Hon är inte ensam:

Tidspress riskerar inte bara en säker körning, det riskerar även olyckor i samband med lastning och lossning på byggarbetsplatser. Att hålla hastigheter räddar liv, minskar kostnader för bränsle och ger mindre utsläpp – hållbarhet på riktigt, säger säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Fler aktörer som är med i initiativet är Arla, ICA, Coop, Dagab/Axfood, IKEA supply, PostNord, DB Schenker, Sveriges Åkeriföretag, Ahlsell och Preem.