facebooktwittermail d

Julborden ställdes in – började sälja grönkålsträd

Så här års brukar Ulf Engström leverera 1,5 ton grönkål till restaurangernas julbord varje vecka, men i år är julborden inställda. I stället satsar han på försäljning av grönkålsträd.

Vanligtvis skördas grönkål fram till mitten av januari men med minskad efterfrågan tror Ulf Engström att det blir en längre period denna gången.
Vanligtvis skördas grönkål fram till mitten av januari men med minskad efterfrågan tror Ulf Engström att det blir en längre period denna gången. FOTO: PRIVAT

Odlaren Ulf Engström driver familjeföretaget Trädgårn Södertälje som i ungefär 150 års tid producerat frukt och grönt. Totalt odlas 40 olika ekologiska grönsaker på fyra hektar som säljs till både restaurangnäringen, grossister och privatpersoner.

Vid den här tiden på året är det grönkål som står i fokus men den rådande pandemin har satt käppar i hjulet.

Ett vanligt år säljer Ulf Engström ungefär ett och ett halvt ton grönkål varje vecka innan jul. Av det går cirka 90 procent till olika restaurangers julbord, som nu ställts in på många håll.

– Restaurangerna köper bara ungefär 25 procent av vad de brukar. Så det var bara att tänka om, säger Ulf Engström till ATL.

Grönkål säljs som träd under julen.
Grönkål säljs som träd under julen. FOTO: PRIVAT

Grönkålsträd i kruka

När Ulf Engström insåg allvaret försökte han styra om produktionen så mycket som möjligt till detaljhandeln genom att konsumentförpacka i större utsträckning - men det är ett mycket tidskrävande jobb.

Då kom han på att han kunde återvinna en idé som han fick för tre år sedan.

– Vi hade några förvuxna grönkålsplantor som fick växa i kruka i stället för att bli utplanterade. Då insåg vi att grönkålsträden faktiskt var väldigt fina. Där och då föddes idén, men mest som en kul grej, berättar han.

Carolina Obrzut och Ulf Engström driver tillsammans Trädgårn Södertälje.
Carolina Obrzut och Ulf Engström driver tillsammans Trädgårn Södertälje. FOTO: PRIVAT

Idén med att privatpersoner själv skulle köpa en kruka att ha på balkongen för att äta av tog inte riktigt fart - förrän nu.

– Det har gått mycket bättre än förväntat, första veckan sålde vi 200 grönkålsträd. Det är både företag och privatpersoner som vill köpa, oftast för att ge bort som present.

Kan det kompensera för julborden?

– Nej, det kan det inte, men en del i alla fall. Vi har ungefär två ton grönkål kvar, förhoppningen är att vi lyckas göra oss av med ett ton till.

Självplock ökar varje år

Trots ett tapp i grönkålsförsäljningen ser Ulf Engström tillbaka på ett ganska bra år och berättar om hur andra delar av verksamheten har kunnat kompensera.

– Det är framför allt självplock som fortsätter att öka varje år, inte minst detta år.

Han berättar att även gårdsförsäljningen har ökat under året.

– Vi ser helt klart fler hemmaodlare i år. Så totalt sett kommer hela året sluta på ungefär 10 procent mindre än förra året, säger han.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag tror att restaurangerna kommer ha svårt ett tag till men nästa sommar borde det ha lugnat ner sig så vi kan sälja till näringen. Eller, jag hoppas det i alla fall.

Kunder får även komma och själv plocka grönkål som odlas på cirka 1,5 hektar.
Kunder får även komma och själv plocka grönkål som odlas på cirka 1,5 hektar. FOTO: PRIVAT

Fakta Trädgårn

Bolagsform: Ekonomisk förening.

Ägare: Ulf Engström och Carolina Obrzut.

Verksamhet: Ekologisk trädgårdsodling.

Antal anställda: 14 (inkl säsongsanställda).

Omsättning: Cirka 2 miljoner.

Vinstmarginal: Cirka 10 procent (2019).

Areal: 4 hektar (grönkål på cirka 1,5 hektar).