facebooktwittermail d

Trädgården - en politisk handling

Det räcker inte med ett trevligt utflyktsmål. Modern trädgårdsturism handlar även om ekologi och hållbar utveckling.

MALMÖ ATL
På konferensen Publika parker och trädgårdar, på Katrinetorps gård utanför Malmö, gavs parkchefer och stadsträdgårdsmästare exempel från både Frankrike och England.

Louis Albert de Broglie från Le Château de la Bourdaisière i Loiredalen i Frankrike berättade om sitt utvecklingsarbete med den 30 hektar stora visningsträdgården med ekologiska förtecken.

- Trädgård i sig är en politisk handling, konstaterade han.
Den stora tomatsamlingen med 650 olika sorter har på kort tid utvecklats till ett ställningstagande mot multinationella fröföretag och en hyllning till den biologiska mångfalden.

110 sorter dahlia


I trädgården finns även en dahliasamling med 110 sorter och en örtagård med medicinalväxter, en fruktträdgård samt pedagogiska utställningar. Slottet med hotelldel har renoverats med ekologiska metoder och så mycket som möjligt återanvänds.

- Jag vill visa hur en trädgård kan förändra inriktningen på livet, sade Louis Albert de Broglie som startade sin bana som bankman.

800 000 besökare


Ett annat exempel på trädgårdsturism i tiden gav Brendan Flanagan från Tatton Park, strax utanför Manchester i England.
Tatton Park har årligen nästan 800 000 besökare och omfattar 800 hektar varav 18 hektar utgörs av en trädgårdsanläggning.

Det kostar 4,6 miljoner engelska pund att driva parken, kommunen bidrar med 900 000 pund resten måste tjänas in av egen kraft.

Med hjälp av konstutställningar, filmfestivaler och konserter försöker parken nå nya besökare, resultatet har blivit en yngre, kosmopolitisk publik.

Biljetter gav resultat


En ny typ av biljett, Totally Tatton Ticket gav gott resultat. I priset ingår besök i tre av parkens anläggningar, biljetten gäller två dagar.

- De flesta gör bara två besök och vi tjänar fem pund extra, sade Brendan Flanagan.Marianne Persson