facebooktwittermail d

Efter kritiken – trädan förlängs inte

Jordbrukskommissionären backar från en av de förändringar i villkoren för förgröningsstödet som kritiserats mest. Minimiperioden för träda förblir sex månader.

Förslaget att en träda måste ligga i minst nio månader, inte sex, har fått skarp kritik från lantbrukshåll, och från en majoritet av EU:s medlemsländer.

Vid gårdagens jordbruksministerråd meddelade jordbrukskommissionär Phil Hogan att förslaget dras tillbaka.

Minst lika impopulärt

EU-kommissionen överger däremot inte att det ska bli förbjudet att använda bekämpningsmedel på ekologiska fokusarealer, ett förslag som är minst lika impopulärt som det om förlängd träda. Phil Hogan vidhåller att det är en viktig förändring för att upprätthålla syftet med förgröningsstödet; att göra jordbruket mer miljövänligt.

– Vi fortsätter med förbudets princip, sa jordbrukskommissionären vid en presskonferens efter jordbruksministerrådets slut.

Inte införas förrän 2018

En annan ändring från tidigare förslag är att förändringarna inte måste införas förrän 2018, med möjlighet för de länder som vill att tillämpa dem redan nästa år.

18 medlemsländer, bland dem Sverige, har protesterat mot förändringarna i trädan och förbudet mot växtskyddsmedel.

För att stoppa EU-kommissionens förslag krävs det en kvalificerad majoritet i ministerrådet eller en majoritet i EU-parlamentet.

RELATERAT: EU-länder protesterar mot ändringar i förgröningsstödet