facebooktwittermail d

Träaktier rusar efter tsunami

Aktier i kanadensiska träföretag rusar i höjden till följd av katastrofen i Japan. Investerare räknar med att det kommer att krävas gigantiska återuppbyggnadsinsatser för att få landet på fötter.

- Även om det är för tidigt att kvantifiera skadornas omfattning står det redan nu klart att alla förstörda fastigheter måste återställas, säger Mike Richmond. börsanalytiker vid Salman Partners.

Stöpaket


Träföretag i British Columbia för samtal med provinsregeringen om att skicka stödpaket med virke till de jordskalvs- och tsunamidrabbade delarna av Japan, skriver tidningen Vancouver Sun.

Landets företagsledare är återhållsamma med kommentarer om de ekonomiska vinster som naturkatastrofen kan medföra.

Det står dock klart att tragedin kan medföra ökade inkomster när en redan god efterfrågan på trävaror pressas upp ytterligare.

"Mer än en kund"


- Japan är mer än en kund för oss. Det är en vän och allierad i skogsfrågor, säger John Allan, ordförande i British Columbias skogsindustriråd.

- Vi är beredda att hjälpa till så mycket vi bara kan och förmår.

Provinsens skogsindustri har funnits på den japanska marknaden i 15 år. Den har bland annat varit med om att utveckla jordskalvssäkra hus efter jordbävningen i Kobe 2005, som krävde 6 000 dödsoffer.

Skogsbolaget Western Forest Products steg på måndagen från 73 cent till 88 cent per aktie, en 20-procentig uppgång. Canfors noterade den högsta aktiekursen på ett år, enligt Vancouver Sun.ATL.nu