ATL har vid flera tillfälle rapporterat om kyla och stora mängder nederbörd som drabbat vårsådden, bland annat kring Mälardalen. Men i Skåne börjar gräset gulna och i slutet av veckan väntas upp emot 30 grader.
Torrt i södra Sverige – värmen fortsätter stiga
Spannmålsodlarna har det tufft just nu: skyfallen ställer till det i Mälardalen samtidigt som det börjar bli rejält torrt i södra Sverige.
Enligt rådgivare är det för tidigt att säga om det kommer bli lika torrt i år som 2018.
– Det har varit torrt och blåsigt vilket gör att grödorna torkar ut snabbt. Värmen som är på väg nu kommer att stressa lantbrukarna ytterligare. Nu ser det ut att bli lite regn framåt i prognosen – men det har en tendens att flyttas framåt, säger Jonas Ivarson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.
Men det är inte bara elände, betonar Jonas Ivarson. I Skåne kom lite regn i maj och sedan värme i juni vilket gav en explosionsartad tillväxt och en fin första vallskörd på många håll.
– Trots att det är dålig återväxt just nu kan det komma regn som ger en jättebra tredjeskörd, det är allt för tidigt att uttala sig om det kommer bli lika torrt som 2018.
Bra bevattningssystem är en förutsättning
Nils-Olof Petersson Hurtig driver växtodling på drygt 130 hektar en mil söder om Kristianstad. Han är positiv trots att det är varmt och torrt.
– Vi kommer lindrigt undan eftersom vi har ett bra bevattningssystem. Vi är vana vid att vi måste vattna vid den här tiden eftersom vi bara har sandjord – annars blir det ingenting alls.
Gårdens primära gröda är potatis som normalt sett börjar bevattnas i maj.
– Det ligger lite senare än normalt men jag tror det kan bli ett bra år.
Betesmarkerna lider på Öland
Även på Öland är det torrt och regnet lyser med sin frånvaro i väderprognosen framöver.
– Vid första vallskörden var det jättefint väder, sedan dess har vi inte fått en droppe regn och det ser heller inte ut att komma något, säger Hans Romarker, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar.
– Ingen här räknar väl med någon större andraskörd – tillväxten på det nya har inte kommit i gång alls.
Att det är torrt på Öland har spannmålsodlarna fått vänja sig vid och de senaste tre torra somrarna har bland annat gjort att betesmarkerna lidit.
– Det är ett stort orosmoment att betet tar slut. Det är en väldig utmaning när lantbrukare tvingas stödutfodra tidigt, säger Hans Romarker.
Norra Europas torraste by?
Göran Wilén är växtodlare i Kastlösa Bjärby på södra Öland och brukar totalt 390 hektar.
– Det ser inte vackert ut. Men visst, vi känner igen försommartorkan här. Det såg fantastiskt ut tidigare i vår men nu behöver vi regn väldigt fort för att det ska rätta till sig.
I en vattenmätare i Klinta nära odlingarna fick han endast se 5 mm regn, lite längre söderut hade de fått över 10 mm.
– Det kändes riktigt surt, jag såg på kartan att vi precis missade regnet. Grannen sa att Klinta verkar vara norra Europas torraste by – och jag tror på honom, säger Göran Wilén och berättar att bevattningen pågår för fullt på de känsligaste grödorna, lök och potatis, men det räcker inte till resterande grödor.
Varm helg väntar på Gotland
Stefan Uddin är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet på Gotland.
– Det är torrt men vi fick lite regn förra veckan. Nu ska det bli upp emot 30 grader till helgen.
Enligt honom ser vårgrödorna ändå ut att ha klarat sig bra – men fortsätter det så här kan det se väldigt annorlunda ut om någon vecka.
Går tankarna till torkan 2018?
– Nej, det ska vi nog inte tänka på än i alla fall. 2018 var värre med värme redan tidigt i maj. Vi har fått en jättefin förstaskörd där vallarna låg på 20 procent över det normala. Nu är det bara att hoppas på regn.