facebooktwittermail d

Torrt i skog och mark ökar risk för bränder

Läget är inte alarmerande, men det är ändå torrt på många håll i landet.

Torrt väder ökar risken för skogsbrand i delar av Sverige. FOTO: CALLE BREDBERG/SCANDINAV/TT

Ungefär så kan man sammanfatta läget i terrängen just nu. I Småland orsakade exempelvis en skogsmaskin en mindre skogsbrand i går, och i Norrköpingstrakten har räddningstjänsten, som ATL tidigare har berättat, kämpat med en skogsbrand.

I MSB:s flerdygnsprognos är riskerna just nu framför allt stora längst med Norrlandskusten från Härnösand och uppåt, men redan under lördagen väntar mer gynnsamma förhållanden i praktiskt taget hela landet. På söndag är det i stället Götaland och delar av Svealand som är alarmerande röda.

Så sent som i morse gjorde MSB bedömningen att "väderförutsättningar finns för att bränder i skogsmiljö de närmaste dygnen regionalt i Norrland samt södra och västra Götaland utvecklas och sprids mycket snabbt till följd av friska och byiga vindar. Brandspridningsförloppen kan vara extrema, risk för toppbränder i vidutsatta lägen.

På Gotland och sydöstra Götaland börjar det bli mycket torrt även i de mellersta bränslelagren och därmed finns det mer bränsle tillgängligt. Risk för något mer djupgående och svårsläckta bränder" löd bedömningen vidare.

MSB:s timprognos visar att riskerna just nu är störst över Norrlandskusten, men läget är på väg att mattas av. FOTO: MSB

Vad gäller skogsbranden i Tingsryds kommun, som startades av en skogsmaskin, finns ingen misstanke om brott.

Enligt räddningstjänsten var branden till ytan ungefär lika stor som 2-3 fotbollsplaner, men ändå fanns det utmaningar eftersom terrängen var svårtillgänglig. Över tio enheter från räddningstjänsten larmades till platsen under torsdagseftermiddagen, och senare på kvällen bedömdes den vara under kontroll, rapporterar Sveriges Radio.