facebooktwittermail d

"Torr ved finns inte att få tag på"

Mer vedeldning i hemmen har gett brist på torr ved i Jämtland.

Som en effekt av coronapandemin har torr ved blivit en bristvara i Jämtland.
Som en effekt av coronapandemin har torr ved blivit en bristvara i Jämtland. FOTO: LENNART JÖNSSON

I jämtländska Aspås, Krokom, driver Fredrik Dahlberg och hans bröder ett skogsvårdsföretag med vedproduktion. Inför årets säsong hade de laddat upp med 1 000 storsäckar på 1,5 kubikmeter vardera med torkad björkved, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Men redan innan kylan satte in var veden slutsåld, och Fredrik Dahlberg tror att det är en coronaeffekt:

”När man är hemma och jobbar kanske man vill myselda mer”, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter:

”Det har varit extrem åtgång på ved, även i höstas innan det blev kallt. Nu märker man att det är extrem brist, folk ringer och är nästan desperata efter ved, men det finns inte att få tag på torr ved som går att elda med."

En rundringning som SVT Nyheter gjort visar att även många andra vedproducenter börjar få slut i sina lager. Vedex är en av Sveriges större vedtillverkare och levererar 400 000 vedsäckar per år, motsvarande 200 fullstora lastbilar. Och i Vedex fabrik i Rätan, Bergs kommun, går produktionen nu på max.

”Vi torkar veden innan den slutförpackas men vi skulle behövt två torkar till för att försöka hinna med alla beställningar just nu. Hade vi haft 100 lastbilar till på lagret så hade vi sålt 100 lastbilar till”, säger Kenneth Söderström, som äger fabriken i Rätan, till SVT Nyheter.

ATL TV från 2016: Snabba säckar med vedpackare