facebooktwittermail d

Torkan gör julgranarna grönare – men dyrare

Torkan i sommar kan ge brist på julgranar - om några år. I jul kan granarna i stället vara ovanligt gröna och granna i stugan.

Grönare men dyrare granar väntas efter torkan.
Grönare men dyrare granar väntas efter torkan. FOTO: MOSTPHOTOS

 – En väldigt stor del av min nyplantering har gått åt pipan, säger Gunnar Göthner, som i skånska Degeberga har en av Sveriges största julgransodlingar.

Han säljer uppåt 60 000 julgranar om året. Han odlar både rödgran och kungsgran, och importerar en hel del från Danmark under tiden som han bygger upp sin odling.

Men i år har han alltså förlorat ett år. Om fem, sex år kommer det att fattas rödgranar och om åtta, tio år blir det brist på kungsgran.

Även de stora julgransländerna Tyskland och Danmark har drabbats av torka i år.

– De nya träden, som har blivit planterade hösten 2017 och 2018 har lidit mycket av torkan. Det är många små träd som har gått ut, säger Claus Jerram Christensen, direktör på Danske Juletræer.

– Det får konsekvenser om en del år, då kommer det att fattas träd. Men det dröjer tio år innan det slår igenom.

Dyrare granar efter torkan

Från Tyskland finns rapporter om att priset på julgranarna i konsumentled kan öka med motsvarande hundra kronor i år på grund av torkan. Men varken Gunnar Göthner och Claus Jerram Christensen ser någon större marknadspåverkan. Priserna ökar i takt med inflationen.

De granar som huggs nu för att säljas till jul har i allmänhet klarat torkan bra. Särskilt kungsgranen, som växer naturligt i Turkiet, Georgien och Kaukasus, och som är van vid varma torra somrar.

Enligt Claus Jerram Christensen har kungsgranarna till och med blivit finare av torkan.

– Kungsgranarna har en vackrare mörkare grön färg än de brukar. Torkan har fått träden att mogna, och då blir färgen fin.

Trenden för julgranarna är att de ska vara smalare och tätare. Och det betyder mer jobb och högre kostnader för odlarna.

– Man måste klippa in dem hårdare och tidigare. Klipper du tidigt får du en tätare gran som skjuter mer småskott, säger Gunnar Göthner.