facebooktwittermail d

Tjuvar väljer Massey Ferguson

Hittills i år är Massey Ferguson den mest eftersökta traktormärket bland tjuvar tätt följd av John Deere.

Hittills i år har tolv Massey Ferguson- traktorer efterlysts, enligt statistik från Larmtjänst.
Hittills i år har tolv Massey Ferguson- traktorer efterlysts, enligt statistik från Larmtjänst. FOTO: LARS VERNERSSON

Stölderna av traktorer och entreprenadmaskiner har inte avtagit även om maskinfirmorna nu är värre drabbade än lantbruket. Det visar statstik från Larmtjänst för årets första nio månader.

Total efterlystes 92 traktorer och 120 maskiner under niomånadersperioden, jämfört med 109 traktorer och 106 entreprenadmaskiner januari-september 2015.

Maskinstölderna ökar

- Vad vi kan se av siffrorna har traktorstölderna minskat något men i stället har maskinstölderna samtidigt ökat. Vi kan också se att stölderna går i vågor och att efterlysningarna har tagit fart igen på hösten efter en lugn sommar, säger Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst.

En skillnad jämfört med i fjol är att traktorstölderna då skedde både från gårdar och återförsäljare medan det i år framförallt är handeln som är drabbad.

Av årets 212 efterlysta objekt är 137 fortfarande borta.

Massey Ferguson toppar

Hittills i år har tolv Massey Ferguson- traktorer efterlysts. På andra plats i stöldligan kommer John Deere där elva traktorer stulits. Som en jämförelse stals 29 stycken John Deere-traktorer under de första nio månaderna 2015.

När det gäller entreprenadmaskiner är det mest efterlysta fabrikatet Volvo med 24 stycken.

De mest efterlysta maskintyperna är grävmaskin, hjul och bandburen, med 27 stycken. På andra plats kommer hjullastare med 17 stycken och sedan kompaktlastare med tolv stycken. Entreprenadmaskinerna stjäls främst från arbetsplatser där de står uppställda.