facebooktwittermail

Tjuvar stal 59 solpaneler

När Richard Mander kom ut till sitt testfält med solpaneler på onsdagsmorgonen kunde han inte tro sina ögon. 59 solpaneler som stått uppställda var puts väck.

Solpanelerna som var 1 meter gånger 1,75 meter stora stod monterade på ett fält utanför Kristianstad. Natten till onsdagen har någon eller några klippt kablarna och tagit loss panelerna från ställningarna och försvunnit från platsen.

- Det är så förbannat tradigt, säger Richard Mander som äger företaget Windon Syd som producerar och säljer vindkraftverk och solceller.

De stulna panelerna var del av en testanläggning som Richard Mander kallar unik. Där har han experimenterat med vinklar och olika panelfabrikat för att mäta och se effekten.

Påverkas av tidens tand

Mätningsresultaten finns kvar, men i testerna ingick också att se hur panelerna påverkas av tidens tand, vilket inte går att återskapa genom nya paneler.

New York Times skrev 2008 om stölder av solpaneler som ett eftertraktat byte. Något liknande i stöld i samma storleksordning i Sverige känner Richard Mander inte till.

"Måste tänka om"

För honom står det klart att detta är ett problem som kommer att växa.

- Hela branschen måste tänka om. Det räcker inte vad vi gör i dag, vi måste hitta en bättre låsningsanordning, säger han.

Panelerna väger 19 kilo per panel, är av 5 olika fabrikat, vissa med silverram och andra med svart ram samt med flera olika nyanser av kisel, och har ett sammanvägt värde till cirka 200 000 kronor.

Hittelön

Richard Mander menar att andrahandsvärdet inte är särskilt stor. Men han vill ha tillbaka panelerna och utlovar hittelön till tips som kan leda till att panelerna återfinns.

- Jag vill verkligen ha tillbaka dem, säger han och hävdar att han kan känna igen panelerna utifrån var de egna monteringsfästena har suttit.

Enligt polisens handläggare Eskil Jemn tros tjuvarna ha ställt upp sitt fordon bredvid åkern. Men några spår finns inte säkrade.