Efter 30 år i arbetet är det stor bredd på förfrågningarna, och på varför de som hör av sig söker hans hjälp.
Tipsen: Träna hjärnan och klara motgångar
Mentala tränaren Stig Wiklund hjälper både naturbrukselever och idrottsstjärnor, som skidåkarna Frida Karlsson och Johan Olsson. Nu tipsar han ATL:s läsare.
– Den som jobbar mest blir inte bäst, det blir den som jobbar smartast.
– Föräldrar ringer till mig och är förtvivlade. Det är väldigt mycket fokus på prestation i stället för på person, och ungdomarna sliter ont av det här, säger Stig Wiklund.
Han säger att det förut var svårare att få gehör för den mentala träningens fördelar. Genom att fler offentliga personer talar även om sin mentala träning, har det blivit lättare.
– I början tyckte folk att det var lite flummigt och konstigt. Det är legitimiteten som gör att till exempel ungdomarna blir intresserade och vill prova. När idrottare och andra offentliga personer berättar hur det fungerat för dem.
Egenvärde före prestation
I sitt arbete jobbar han mycket med självkänsla och självbild, något som många blandar ihop med självförtroende.
– Många unga har väldigt dålig självkänsla, och då blir varje motgång ett kvitto på att man är så dålig som man tror. I stället måste vi skilja på det. Jag är bra även när jag inte presterar eller när prestationen inte räcker till toppen, men kanske jag lär mig något om hur jag kan lyckas ännu bättre nästa gång.
Han kommer från och med i höst även att jobba med eleverna på Nordviks Naturbruksgymnasium.
– Jag har tio förfrågningar i veckan och har egentligen inte utrymme för fler, men det här var en så bra idé och ett bra upplägg. Jag hade tänkt säga nej, men det blev ett ja.
Högpresterande mår sämst
Att den psykiska ohälsan ökar märker han i de förfrågningar som kommer in.
– Det eskalerar, man kan tro att det är de som inte presterar som blir dåliga, men det är tvärt om. Många är högpresterande men har så dålig självkänsla att de ser allt som misslyckanden.
För att klara motgångar behöver man stärka sin självbild.
– Man kan börja med att varje kväll skriva upp tre bra saker som hänt, eller som du gjort under dagen.
Han tipsar om att man i familjen kan ha en dag i veckan när man sitter och pratar tillsammans om bra saker man upplevt och gjort. Genom att börja när barnen är små hjälper vi dem att tänka mer positivt om sina liv.
– Det är viktigt att vara snäll mot sig själv, den inre kritiken maler sönder människor.
Så hjälper du hjärnan
Man kan komma långt genom att hjälpa hjärnan att minnas de bra sakerna. Stig Wiklund tipsar om att regelbundet också skriva upp saker man är tacksam för, beröm man vill ge sig själv, och tillfällen man varit snäll mot dig själv.
– Det som händer när du hållit på med det här ett tag är att du får fantastiska resultat. Det ger väldigt mycket positiv energi.
Han tycker att vi ofta krånglar till det som egentligen är enkelt. Bäst resultat med övningarna får man dock på lång sikt.
– Gå tillbaka och titta i det du skrivit när du tappar tron på dig själv eller på dina mål, så ser du att ”jag är ju inte så dålig”, säger Stig Wiklund.