facebooktwittermail d

Tio lodjur får fällas i två län

Sju lodjur får fällas vid nästa års licensjakt i Västra Götaland. I Örebro blir kvoten tre lodjur.

Lodjur på brandområdet i Västmanland fotograferat av länsstyrelsens fasta webbkamera.
Lodjur på brandområdet i Västmanland fotograferat av länsstyrelsens fasta webbkamera. FOTO: LÄNSSTYRELSEN VÄSTMANLANDS LÄN

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Örebro har nu fattat beslut om nästa års lodjursjakt.

I Västra Götaland får högst ett lodjur fällas i jaktområde 1, som omfattar Karlsborgs, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholms och Falköpings kommuner. Högst tre lodjur får fällas i jaktområde 2, som omfattar Åmåls, Bengtsfors och Melleruds kommuner. Slutligen får högst tre lodjur fällas i jaktområde tre, som består av Marks, Svenljunga, Tranemo, Borås och Ulricehamns kommuner.

Jägare måste rapportera

Den som vill vara med och jaga måste registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister, och minst en gång i timmen under pågående jakt ringa till Länsstyrelsens telefonsvarare för att kontrollera hur många djur som återstår av tilldelningen. Det går också att få rapporter om skjutna lodjur via Länsstyrelsens SMS-tjänst. Så fort ett lodjur fällts eller påskjutits ska det rapporteras till Länsstyrelsen.

I Örebro län har länsstyrelsen beslutat om licensjakt på sammanlagt tre lodjur. Två av dessa får fällas i det norra jaktområdet, det vill säga norr om E18/E20, där det finns fler fårbesättningar. Högst et lodjur får fällas i det södra jaktområdet, detta med hänsyn till en minskande rådjursstam.

Licensjakten på lodjur får bedrivas från och med 1 mars till och med 31 mars, men kan avblåsas tidigare.

I Västra Götalands jaktområde 1, markerat med blått, får ett lodjur fällas. I vart och ett av jaktområdena 2 och 3, markerat med rött och grönt, får tre lodjur fällas.
I Västra Götalands jaktområde 1, markerat med blått, får ett lodjur fällas. I vart och ett av jaktområdena 2 och 3, markerat med rött och grönt, får tre lodjur fällas. FOTO: LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND