facebooktwittermail

Tio dyraste gårdarna just nu

Säteri för 375 miljoner, skogsfastigheter, bördiga jordar, ägg- eller svinproduktionsanläggningar och hästgårdar. Här är de dyraste gårdarna till salu på Hemnet just nu.

Montage: Östra Herrestad gård, Charlottenborgs gård och Sturedal.
Montage: Östra Herrestad gård, Charlottenborgs gård och Sturedal. FOTO: AREAL OCH SKÅNEGÅRDAR

1. Gimmersta Säteri, Katrineholm

Utgångspris: 375 miljoner kronor

Tomtarea: 2 770 hektar

Gimmersta Säteri ligger vid Öljarens strand, ett par mil utanför Katrineholm. Gården har ett historiskt Corps de logi och tomten omfattar cirka 2 770 hektar land med åkermark, betesmark, löv- och barrskog, samt cirka 500 hektar vatten.

”Det är sällsynt att liknande egendomar säljs i denna del av landet”, skriver mäklaren om gården på Hemnet.

Se mer fakta och bilder hos Karl Danielsson Egendomar.

2. Charlottenborg, Billesholm, Bjuv

Utgångspris: 127,5 miljoner kronor

Tomtarea: 535 hektar

I Billesholm, Skåne län finns Charlottenborg, som beskrivs som en välarronderad åker- och skogsegendom fördelat på 205 hektar åkermark och 211 hektar skogsmark. På övrig mark finns bland annat Södersåsens golfklubb, tomter och 14 lägenheter för uthyrning.

”Försäljningen har inte pågått mer än någon vecka men vi har ett flertal intressenter. Gården med sin sammansättning av både skog och jord gör att den tilltalar flera köparkategorier, såväl placeringsköpare som jord- och skogsintresserade”, skriver mäklare Ann Knutsson, VD på Skånegårdar till ATL.

Fler bilder och information kan du se hos Skånegårdar.

”Gårdens natursköna omgivningar och Mölledammarna i kombination med golfbana och Charlottenborgs gård öppnar upp för nytänkande och en naturskön plats att vistas på”, skriver mäklare Ann Knutsson på Skånegårdar.
”Gårdens natursköna omgivningar och Mölledammarna i kombination med golfbana och Charlottenborgs gård öppnar upp för nytänkande och en naturskön plats att vistas på”, skriver mäklare Ann Knutsson på Skånegårdar. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

3. Östra Herrestad Gård, Simrishamn

Utgångspris: 90 miljoner kronor

Tomtarea: 171 hektar

På Österlen hittar du Östra Herrestad Gård med bostadshus och byggnader från 1930-talet samt väldränerade jordar. Arronderingen beskrivs som god: Åkermarken arronderas på femårsbasis och nuvarande period löper ut 2022-03-14.

”Det handlar om 164 hektar av landets mest högkaratiga jordbruksmark”, skriver Martin Lindskog, mäklare på Areal.

Fler bilder och information finns hos Areal.

Östra Herrestad Gård: ”Bostadens ritningar användes på flera olika byggnader som uppfördes i området på 1930-talet. Bland annat lånades ritningarna ut till Gottfrid Olsson, dåvarande ägaren till Hammenhögs frö, som lät uppföra huvudkontoret i Hammenhög efter desamma”, skriver mäklaren på sin hemsida.
Östra Herrestad Gård: ”Bostadens ritningar användes på flera olika byggnader som uppfördes i området på 1930-talet. Bland annat lånades ritningarna ut till Gottfrid Olsson, dåvarande ägaren till Hammenhögs frö, som lät uppföra huvudkontoret i Hammenhög efter desamma”, skriver mäklaren på sin hemsida. FOTO: MARTIN LINDSKOG, AREAL OCH HUSFOTO

4. Tre högar, Perstorp 394, Halmstad

Utgångspris: 87,5 miljoner kronor

Tomtarea: 6 hektar

Denna gård med äggproduktionsanläggning har varit ute till försäljning sedan förra hösten. En anledning till den långa försäljningstiden är enligt mäklaren Henrik Gustafsson på Ludvig & Co att det är en stor anläggning med en lite udda och nischad verksamhet.

”Då blir spekulanterna färre per automatik, och därmed den långa försäljningstiden”, skriver han till ATL.

Anläggningen beskrivs som ytterst välskött såväl som rationell och lönsam. Hönsen är frigående inomhus med cirka 200 000 platser fördelat på fem stallar. Även en fristående åkermark som tidigare tillhört Tre Högar finns ute för försäljning. Det rör sig om cirka 172 hektar varav 163 är åkermark med bevattning. Utgångspriset ligger på 37 500 000 kronor.

”Det har varit samma ägare sedan 40 år tillbaka men som nu är 60 år gammal och vill göra annat i livet. Uppdelningen möjliggör att sälja allt till en och samma köpare, eller till olika”, skriver Henrik Gustafsson.

Fler bilder och fakta finns hos Ludvig & Co.

Tre högar i Halmstad: ”Köpare kan vara någon som redan är i branschen eller företagare i livsmedelsbranschen. Storleken gör att finansieringen är en nöt att knäcka, med stor egen kapitalinsats”, skriver Henrik Gustafsson på Ludvig & Co.
Tre högar i Halmstad: ”Köpare kan vara någon som redan är i branschen eller företagare i livsmedelsbranschen. Storleken gör att finansieringen är en nöt att knäcka, med stor egen kapitalinsats”, skriver Henrik Gustafsson på Ludvig & Co. FOTO: LUDVIG & CO

5. Värmvik 1, Västervik

Utgångspris: 75 miljoner kronor

Tomtarea: 124,5 hektar

På Värmvik säteri vid östersjökusten i Västervik finns både skog och åkermark, samt en sjöstuga med egen strand och brygga. Gården har ett storslaget residens, flera bostadshus och byggnader för djurhållning samt en åkermark på 33 hektar, betesmark på fem hektar och 66 hektar skog.

Se bilder och mer information hos Hemverket.

6. Mariehov Lillsjön 1, Söderköping

Utgångspris: 70 miljoner kronor

Tomtarea: 635 hektar

Mellan Norrköping och Söderköping hittar du Johannesdal egendom - med privat boende vid stranden till Lillsjön. Skogar om 423 hektar, 68 000 skogskubikmeter samt 85 hektar åker och betesmark. Fastigheten beskrivs ha goda jaktmarker och eget slakteri, men också vilthägn med hjortuppfödning på cirka 78 hektar.

Mer information och bilder finns hos Skånegårdar.

7. Gödmanstorpsvägen 106, Ängelholm

Utgångspris: 60 miljoner kronor

Tomtarea: 178 hektar

Ugglarps gård ligger söder om Ängelholm och har en lantbruksegendom med 163 hektar åkermark i god arrondering. Här finns också ridhus och stall med plats för 42 hästar.

”Gården lämpar sig för flera olika köparkategorier, dels som en helhet med fokus på lantbruk med goda hyresintäkter men även jordbruksmark i mindre omfattning och då främst för boende och hästverksamhet”, skriver mäklare Felix Lindström på Skånegårdar till ATL.

Hyresintäkter kommer både från häststallet och från en veterinärpraktik för häst och smådjur som drivs av Evidensia.

”Här finns dels en ståtlig mangårdsbyggnad för ett attraktivt boende. Funktionsenliga ekonomibyggnader och ett välskött lantbruk på drygt 160 hektar”, skriver Felix Lindström.

Fler bilder och fakta finns hos Skånegårdar.

Ugglarps gård: ”Gården utmärker sig inte bara genom att vara en av de ”dyraste” utan även dess flera olika verksamhetsgrenar”, skriver mäklare Felix Lindström på Skånegårdar till ATL.
Ugglarps gård: ”Gården utmärker sig inte bara genom att vara en av de ”dyraste” utan även dess flera olika verksamhetsgrenar”, skriver mäklare Felix Lindström på Skånegårdar till ATL. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

8. Rörsberga Säteri, Falköping

Utgångspris: 50 miljoner kronor

Tomtarea: 349,6 hektar

Rörsberga Säteri utanför Falköping var en adlig sätesgård redan på 1560-talet och på gården vid Hornborgasjön finns fornlämningar och kulturminnen. Lantbruksegendomen har 230 hektar åker och betesmark och 90 hektar skogsmark, 13 500 skogskubikmeter. Ekonomibyggnaderna är inriktade på köttdjur och hästhållning och det finns intäkter från uthyrning av bostäder, elproduktion från eget vattenkraftverk samt jord och skogsbruk.

Se fler bilder och information hos Skånegårdar.

9. Sturedal, Håstad, Kristianstad

Utgångspris: 46 miljoner kronor

Tomtarea: 110 hektar

Strax norr om Kristianstad finns detta lantbruk som i dag bedrivs med både växtodling och djurhållning, samt egen foderproduktion med tork, spannmålslager och foderkök. Eventuell köpare tar över en verksamhet som är i full gång, med cirka 3 000 slaktsvinsplatser.

– Det är en stor anläggning som är funktionell och rationell. 110 hektar, allt är bevattningsbart och bland de bördigaste jordarna kring Kristianstad, säger mäklare Johan Herrlin från Ludvig & Co.

På fastigheten finns brukad åkermark om 251,7 hektar varav 106 hektar ägd areal. Här odlas sockerbetor, matpotatis, jordgubbar, lök, samt foderspannmål vilket motsvarar 60 procent av den totala förbrukningen till grisproduktionen.

– Annonsen lades ut i förra veckan med det har redan dykt upp spekulanter som vill köpa hela gården, eller enbart mark eller anläggning, säger Johan Herrlin.

Fler bilder och information finns hos Ludvig & Co.

”Man tar över en pågående verksamhet med mark, byggnader, anställda och de små grisarna som växer i detta nu. Det är inte så vanligt att en så rationell anläggning säljs”‚ säger Johan Herrlin från Ludvig & Co om verksamheten på Sturedal.
”Man tar över en pågående verksamhet med mark, byggnader, anställda och de små grisarna som växer i detta nu. Det är inte så vanligt att en så rationell anläggning säljs”‚ säger Johan Herrlin från Ludvig & Co om verksamheten på Sturedal. FOTO: LUDVIG & CO

10. Lilla Hällby Gård, Bålsta, Håbo

Utgångspris: 36 miljoner kronor (sänkning från 38 miljoner kronor)

Tomtarea: 128 hektar

Denna hästgård med skog, jakt och landningsbana för flygplan finns i Bålsta, med anor från 1760-talet. På fastigheten finns ett ridhus, två stall och en loge med 14 boxar, ligghallar, en ridbana och ridvägar. Förutom ridmöjligheter finns 31 hektar betesmark, 95 hektar skogsmark och två hektar övrig mark.

Se mer bilder och fakta hos Skeppsholmen.