facebooktwittermail d

Tillverkarna som tar täten på skotarmarknaden

Det har skett en tydlig förändring på den svenska marknaden för skotare. Ponsse, Eco Log och Rottne har börjat äta sig in och Komatsu är ny marknadsledare med 32 procent medan John Deere tappar, skriver Skogsforum som granskat den senaste statistiken över marknadsandelar.

John Deere:s marknadsandel har krympt till 25 procent till förmån för Komatsu.

– I fjol hade John Deere en marknadsandel på 44,4 procent av antalet registrerade skotare, men hittills i år har de tappat 20 procent av marknaden, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum.se i ett pressmeddelande.

Kaxar upp sig

Det har varit svårt för de mindre tillverkarna att utmana de större, men i år har både Rottne och Eco Log visat prov på styrka de inte haft tidigare. Även Ponsse har ökat men är inte riktigt uppe i de tidigare rekordnivåerna från 2009 och 2012, skriver Skogsforum.

"Hack i kurvan"

Torbjörn Johnsen säger till Skogsforum att det kommer att visa sig om de senaste siffrorna bara är ett "hack i kurvan" för John Deere eller om det är en marknadsförändring som även håller i sig.

Den senaste marknadsstatistiken har Skogsforum sammanställt med hjälp av registreringsuppgifter från Transportstyrelsen.