facebooktwittermail

Komponentbrist stoppar Volvos produktion

Brist på elektriska komponenter stoppar Volvos lastbilstillverkning i minst två veckor.

Minst två veckor till kan de som väntar på en ny lastbil från Volvo få vänta på grund av brist på halvledare.
Minst två veckor till kan de som väntar på en ny lastbil från Volvo få vänta på grund av brist på halvledare. FOTO: VOLVO

Det råder en konstant brist på så kallade halvledarkomponenter för den globala fordonsindustrin på grund av coronapandemin. Det hårda vädret i Texas, där många av dessa detaljer tillverkas, har förvärrat problemet ytterligare.

Därför tvingas nu Volvo stänga sin lastbilstillverkning i minst två veckor.

– Den påverkan har vi inte haft tidigare, utan vi har haft enstaka stopp. Det här sker också i stora delar av vårt system, det blir inte en fabrik här och en fabrik där, utan nu ser vi att det blir ett större stopp i början av andra kvartalet, säger Volvos presschef Claes Eliasson till TT.

Nu kommer många kunder som väntar på nya lastbilar få vänta lite till. Hur stort produktionsbortfallet blir är dock ännu inte klart.

– Förhoppningen är naturligtvis att ta igen de här veckorna senare under året, å andra sidan beror det naturligtvis på när läget i försörjningskedjan förbättras, säger Claes Eliasson till TT.

Även koncernens övriga affärsområden kan komma att påverkas.

Beskedet fick Volvos aktiekurs att falla flera procentenheter när handeln på börsen inleddes i morse. Marknadbedömmare menar att Volvo nu riskerar att förlora upp till hälften av sitt resultat under det andra kvartalet.

Halvledare

Elektroniska komponenter som tillverkas av halvledarmaterial, främst kisel.

De vanligaste komponenterna som tillverkas av halvledarmaterial är dioder, transistorer och tyristorer.

Halvledarmaterial definieras av att de har bättre elektrisk ledningsförmåga än isolerande material, men sämre ledningsförmåga än ledande material.