facebooktwittermail d

Vargen i Tierp nu obducerad

Den varg som sköts i Tierp i tisdags har nu obducerats av Statens veterinärmedicinska anstalt. Det var en vuxen hane med flera skador på kroppen.

Tierpsvargen har nu obducerats av SVA. Skottskadan (ingångshålet) är blodet på bogen. Vargen har också ett sår på vänster frambens insida och på höger lårs utsida. Den har även en sårskada på nosen.
Tierpsvargen har nu obducerats av SVA. Skottskadan (ingångshålet) är blodet på bogen. Vargen har också ett sår på vänster frambens insida och på höger lårs utsida. Den har även en sårskada på nosen. FOTO: GETE HESTVIK/SVA

Vargen, som blev omskriven i medier när den i tisdags attackerade och började äta på ett rådjur i en villaträdgård i Tierp, har nu blivit obducerad av Statens veterinärmedicinska anstalt. Obduktionen visar att det var en vuxen hane.

Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

Varför Premium: Chefredaktören svarar

Flera skador på kroppen

Vargen hade lite mindre fettreserver än normalt, vilket enligt obduktionen kan bero på att den hade en äldre fraktur på två revben, en skada som nu dock var läkt. I magsäcken fanns benrester från en tidigare måltid och en mycket liten mängd pälshår från hjortdjur. Vargen hade flera olika hudskador som var minst några dagar gamla. Den hade bland annat en skada på vänster framben samt lår, där det förstnämnda kan vara orsakade av bett från ett annat djur. Vargen hade också mindre, ytliga hudsår på höger lårs utsida, strax ovanför höger has och under ögat. Tvärs över nosen fanns ett kraftigare skär- eller slitsår, och ett mindre skärsår fanns även i en trampdyna på höger bakben.

Polisen JO-anmäld

Vargen sköts klockan 13.41 på tisdagen av polisens jaktman på tisdagen. Obduktionen visade att vargen var skjuten genom brösthålans främre del, vilket ska ha orsakat en snabb död.

Polisen som sköt vargen har nu blivit anmäld till Justitieombudsmannen av fyra personer. Anmälarna menar bland annat att avlivningen skedde på en felaktig grund och att beslutet var förhastat. De påpekar också att vargen inte utgjorde något hot mot människor, enligt Nyhetsbyrån Siren.