facebooktwittermail d

Tidig granbarkborresvärmning ökar skaderisken

Det tycks vara en ovanligt tidig svärmningsstart för granbarkborren i år – något som innebär en lång säsong med stor skaderisk. Det visar Skogsstyrelsens årliga övervakning.

Arkivbild. Gangmjöl från granbarkborre.
Arkivbild. Gangmjöl från granbarkborre. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Genom kartläggningen av granbarkborren hoppas Skogsstyrelsen kunna ge vägledning till skogsägare om hur många veckor de har på sig att få ut skadat virke ur skogen. I år tyder allt på att svärmningen börjat samtidigt i hela landet.

Utforslat före 1 juli

"Färskt eller rått virke samt nyangripna träd skall vara omhändertaget och utforslat före 1 juli i södra Sverige och Gävleborg samt 15 juli i norra Sverige. Då kan massangrepp på skogen förhindras och skogsägarna undvika att virkesvärden för mångmiljonbelopp går förlorade", säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fällor har placerats ut på ett flertal platser från Ljungby i söder till Kalix i norr, enligt Skogsstyrelsen.

"Verkligen hög tid"

Efter svärmningen kan granvirke grövre än 10 centimeter, och som avverkats tidigare, vara angripet. Det måste därför vara ute ur skogen i god tid innan den nya generationen granbarkborrar lämnar virket.

"I Götaland och östra halvan av Svealand har granbarkborren kunnat svärma i cirka två veckor redan, så det är verkligen hög tid att upparbeta höstens och vinterns granvindfällen om detta inte är gjort", säger Gunnar Isacsson i pressmeddelandet.