facebooktwittermail d

Telia Sonera avvecklar kopparnätet

Telia ska inom kort lansera nya tjänster riktade till de som förlorar sitt fasta telefonabonnemang. Men ATL kan redan nu berätta om förslagen.

– Telias erbjudande till konsumenter kommer att erbjudas i början av april, säger Björn Berg, talesman för Telia Sonera.

Här är huvudinriktningen:

  • Kunder som idag har fast telefoni erbjuds "mobil hemtelefoni" och utlovas sänkt kostnad.
  • Hushåll som förlorar ADSL kan köpa "hemtelefoni och bredband via mobilnätet" till ungefär samma pris som dagens ADSL, anger Telia Sonera.
  • Abonnenter med fast telefoni, storanvändare på ADSL, till exempel småföretag. De erbjuds mobilt bredband med datatrafikvolym upp till 200 Gbyte. Småföretag som vill ha obegränsad trafikvolym erbjuds Telia Prolane 4G, som enligt Telias företagstjänst kostar cirka 20 000 kronor per år. Priset höjs alltså kraftigt för småföretagen.
Statliga regleringsmyndigheten PTS räknar nu med att Telia Sonera varje år publicerar en ny lista på stationer som ska avvecklas 2017 och 2018.

– Operatörerna har rätt att genomföra förändringar i telenäten och det är inget som PTS kan förhindra, säger Anna Wikström på Post- och telestyrelsen till ATL.

– Men det är förstås viktigt att förändringarna genomförs på ett ansvarsfullt sätt och PTS följer därför frågan noga och har en pågående dialog med Telia om deras avvecklingsstrategi för det fasta telefonnätet, säger hon vidare.