Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 juli 2018

  Volvo BM 2654 lämnade landet för högt pris

  Den senaste tidens prisutveckling för Volvo BM traktorer lockar fram säljare som ser en möjlighet att göra en god affär. Köparna verkar ha förstått att de måste betala ordentligt om de ska få tag på en klassiker.

   Volvo BM 2654 var en stor traktor med svenska mått. Höjdmässigt och viktmässigt. Samlare får nu betala en stor slant för den.
  Volvo BM 2654 var en stor traktor med svenska mått. Höjdmässigt och viktmässigt. Samlare får nu betala en stor slant för den. FOTO: VOLVO CE ARKIV

  Tommy Oskarsson i Färgelanda sålde sin Volvo BM 2654 via ett nätauktionsföretag i början av juli. Enligt informationen om budgivningen som auktionsföretaget visar på sajten, så började buden på 50 000 kronor. Efter en intensiv budgivning mellan ett fåtal budgivare höjdes priset från 254 000 kronor upp till ett betydligt högre slutpris under bara ett dygn. Den som vann budgivningen fick betala 427 000 kronor för ett objekt i gott skick men ändå med några skavanker.

  Försökte först med annons

  Tommy Oskarsson provade först att sälja sin 2654 via en annons men det gav inte önskat resultat.

  – Jag hade ju hoppats på ett pris på upp till 300 000 kronor men de tyckte väl det var för mycket, berättar Tommy Oskarsson.

  Han köpte först traktorn 2008 och använde den till hobbyändamål. När det var mycket snö fick den jobba med snöröjning. Efter att traktorn varit hos andra ägare under en period kom den tillbaka till Tommy Oskarsson i början av 2018 och han blev då ägare för andra gången. Från början köpte han den av en äldre herre som hade traktorn som sin ögonsten.

  – Den stod inne i garaget och blev putsad, jordbruksdraget är aldrig använt, berättar Tommy Oskarsson.

  Volvo BM priserna ligger högt

  På timräknaren finns det omkring 7000 timmar registrerade och det finns några lackskador att åtgärda. Men enligt Tommy Oskarsson ska det inte finnas någon rost. Tommy passade på att sälja medan priserna på Volvo BM ligger högt, det har han kunnat följa genom media. Den nya ägaren finns i Danmark.

  – Man vet inte hur priserna blir, de kanske sjunker, det kan vara nyhetens behag just nu att de är så populära, menar Tommy Oskarsson.

  Hur har det fungerat att sälja traktorn via en nätauktion?

  – Det är kompisar som berättat om det så det är intressant att prova. Det finns ombud som kommer och tar bilder. Priset gick upp till 250 000 kronor på en gång. Då trodde jag inte mina ögon, säger Tommy Oskarsson.

  Även om priset 427 000 kronor kanske kan låta mycket för en svensk så visar en valutaomvandlare att en dansk köpare bara behöver lösa in omkring 307 000 danska kronor på banken för att bli ägare till 2654:an.

  ATL skrev i december 2017 om en 2654 i gott skick där det säljande företaget trodde på ett högsta pris om 200 000 kronor. Möjligen har vårens prisrace på Volvo BM traktorer satt ordentlig fart på priserna även för en 2654. Modellen tillverkades i 1 255 exemplar mellan 1979-1983 och var efterföljaren till T 814 som hittills haft prisrekordet.

  Klicka här för att se den Volvo BM 2654 som såldes för 427 000 kronor i juli 2018

  LÄS OCKSÅ: Nostalgi – hur mycket är det värt?LÄS OCKSÅ: Volvo BMs sista insats på traktormarknaden

  VOLVO BM 2654

  6-cylindrig vattenkyld 4-takts direktinsprutad dieselmotor med turbo.

  Hytt med värme, defroster och luftkonditionering.

  Tillverkningsår: 1979-1983

  Källa: Traktorkalendern

  Relaterade artiklar

  Till toppen