Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 22 mars 2019

  Vimeks kombi nu på marknaden

  Vimek ligger i startgroparna för att börja serieproducera sin nya kombimaskin. Flera är redan sålda och intresset för maskinen är stort.

   Att gå från skördare till skotare tar ungefär 20 minuter.
  Att gå från skördare till skotare tar ungefär 20 minuter. FOTO: David Larsson

  Vimek visade sin kombimaskin första gången på Elmia Wood 2017. Sedan dess har den utvecklats och närmar sig nu serieproduktion.

  – Det blir ganska mycket att ändra på från det att man visar en maskin första gången tills man tycker att den är klar. Det ska vara riktigt bra när det kommer ut.

  Det säger Stefan Asp, marknadsansvarig för Sverige och Norge på Vimek.

  Tiltbart krantorn

  De stora förändringarna har varit att få till en drivaxel ut till vagnens Robsonrullar och att göra krantornet tiltbart.

  – Vi har gjort tvärsom mot alla andra och utgått från skördaren som vi har kompletterat med en vagn så att man kan köra den som en kombimaskin.

   Vagnen drivs via ett kraftuttag från skördaren.
  Vagnen drivs via ett kraftuttag från skördaren. FOTO: David Larsson

  I och med att skördaren har både midjestyrning och styrning på ett hjulpar kan man få vagnen att spåra med maskinen och största styrvinkeln är 80 grader.

  – Det gäller att få till geometrin så att det stämmer både för skördare och skotare och det tycker vi att vi har lyckats med.

  Vimeks tiltbara grip hjälper ytterligare till att kunna jobba i trånga gallringar.

  Byter på 20 minuter

  Att gå från skördare till skotare tar ungefär 20 minuter. Vagnen ska kopplas på med drag och kraftuttag och därefter byts aggregat mot grip som sitter i kranspetsen med en sprint. Hydraulslangarna hör till respektive moment då skördaraggregatet kräver grövre slangar. De dras från skördaren där det finns en gemensam snabbkoppling för de fyra hydrauluttagen.

  – Vi tycker inte att det är tiden som är avgörande utan det viktigaste är att det ska vara enkelt. Man byter ju inte varje för- och eftermiddag utan man kanske skördar i några dagar och sen skotar man fram det.

   Har både tiltbar grip och krantorn.
  Har både tiltbar grip och krantorn. FOTO: David Larsson

  Alla återförsäljarna har nu fått prislistor på maskinen och den är fullt säljbar. Leveranserna börjar efter semestern.

  – De två första förseriemaskinerna kommer till sommaren och sedan blir det full produktion till hösten. Det är många som är intresserade och vi har sålt flera stycken så hela årsproduktionen på 7-8 maskiner är snart såld.

  Det är främst större skogsägare som visat intresse för kombimaskinen men även entreprenörer och flera skogsbolag.

  – Det finns en efterfrågan på kompaktmaskiner på marknaden och hela kompaktklassen är verkligen på frammarsch, säger Stefan Asp.

   För att växla mellan skördaraggregat och skotargrip finns ett snabbfäste för hydrauliken.
  För att växla mellan skördaraggregat och skotargrip finns ett snabbfäste för hydrauliken. FOTO: David Larsson

  Mer till Vitryssland

  Vimek avslutade sin stororder till Vitryssland i höstas men fick nyligen ytterligare en beställning på drygt 20 maskiner.

  – Vi har hållit leveransplanerna och det har faktiskt gått över förväntan. Nu har vi kommit ned till en mera normal takt så att vi inte behöver leverera allt till Vitryssland. Det finns andra marknader som vi behöver ta hand om, bland annat Sverige och Norge. Det blev ett tapp där kan man säga under en tvåårsperiod.

   Vimek 404 SE Duo kombimaskin.
  Vimek 404 SE Duo kombimaskin. FOTO: David Larsson

  Vimek 404 SE Duo kommer att kunna köpas som en ren skördare. Skillnaden mot den vanliga skördaren blir då framför allt att man får ett tiltbart krantorn och en maskin som i framtiden kan kompletteras med en vagn.

  Vimek 404 SE Duo

  Motor: CAT C2,2T 50 Kw.

  Transmission: Hydrostatisk/ mekanisk.

  Lastkapacitet: 5 ton.

  Skördaraggregat: Keto Forest Silver Xtreme

  Max kapdiameter: 30 centimeter

  Vikt: 4 400 kilo

  Bredd: 1,8 eller 2,05 meter

  Markfrigång: 40 centimeter

  Pris: Strax under 2 miljoner kronor för komplett kombimaskin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen