Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 januari 2020

  Vilket fantastiskt teknikår – nästa blir ännu bättre

  2020. Nytt decennium med nya friska tag. Men innan vi vänder blad helt och hållet ska vi blicka tillbaka på året som gick. Och vilket fantastiskt teknikår vi hade - det enda vi vet är att nästa kommer att bli ännu bättre.

  Agritechnicaåret 2019 är till ända, och har bjudit på en rad stora nyheter och framtidsspaningar. Ska vi tro er läsare så var den mest fängslande nyheten att den första Lexiontröskan redan var såld i Sverige. Detta var nämligen den mest lästa tekniknyheten på ATL.nu under 2019.

  På temat stora maskiner har vi bland annat gjort nedslag i Mullsjö där vi tittade närmare på det så kallade flismonstret, Diamant 2000, med en effekt på 700 hästkrafter. Flismaskinen, som är byggd för att tugga i sig både stockar och grenar, har en kapacitet på en meter i diameter.

  En rad provkörningar har också hunnits med. Bland annat satte vår testförare Anders Nilsson tänderna i en skogsutrustad Valtra, en JCB Fastrac 4220 och en Lindner Lintrac 110 som vänder på en femöring med sin styrande bakaxel.

  Österrikiska Lindner styr på alla fyra hjul. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Och i vår såmaskinserie har vi stiftat bekantskap med de lite ovanligare märkena Mzuri, Sly Boss och Simtech.

  En och annan plog har också hunnits med – som spanska Ovlac som började säljas 2018. Med sitt grunda arbetsdjup ska modellerna locka både ekologiska och konventionella odlare med alla fördelar som en grundare bearbetning kan ha på allt från traktorval till bränsleförbrukning.

  – Det råder inget tvivel om att jag har lägre bränsleförbrukning med den här plogen än med den gamla. Om jag säger två tredjedelar av tidigare förbrukning så ljuger jag inte, säger Hans Laxmar, som föll för en tioskärig modell med fyra meters arbetsbredd.

  I ATL:s såmaskinserie tittade vi bland annat närmare på direktsåmaskinen Simtech. Klicka på bilden för att läsa mer.

  2019 var också året då växtskyddsmedelsdebatten på allvar gjorde sig påmind bland de stora maskintillverkarna, som nu har börjat anpassa sina redskapsutbud. Bland annat visade Horsch upp sin nya radhacka Transformer VF.

  Annars gick stora delar av året i Agritechnicas tecken. Bland annat bevakade ATL produktlanseringar från Kverneland, Claas, Pöttinger och Avant.

  I tider av pendlande dieselpriser var det också särskilt roligt att vi lyckades ro i land ATL:s bränsleserie. I en rad avsnitt har HIR-rådgivaren Fredrik Hallefält blivit ett med hela Bondesverige och lärt oss allt han kan om hur man sänker bränsleförbrukningen genom att använda motorvärmare, vända rätt på vändtegen, och varför autostyrningen är svårslagen på fältet.

  – Om man harvar 100 hektar så är det fem hektar man sparar, säger Fredrik Hallefält om överlappet som minskas med hjälp av GPS.

  Visionär teknik har det också bjudits på, som det svenska autonoma spannmålsbärarkonceptet Fieldgofer, och norska Soil Steam som har utvecklat en jättemaskin som dödar ogräs, nematoder och svampar ner till 40 centimeters djup.

  Men bland visionärerna märks även utvecklarna bakom Syn Trac, som har utvecklat en multitraktor som enkelt kan byggas om för en rad olika ändamål. Artikeln om traktorn blev en av årets tio mest lästa.

  Effektivt värre är också bröderna Åbergs senaste investering. Tillsammans har de köpt något så ovanligt som en balpress för fodermajs.

  Majs ensileras i rundbal av Rickard Åberg. Klicka på bilden för att läsa mer.

  2019 var också året då vi fick kranspetsstyrning på skogsvagnar, nya 50-kubikare från Husqvarna och en ny mindre hybridskördare från Logset. Tekniken, som bygger på att dieselmotorn tar hjälp av en elmotor, för att tillföra extra kraft under kapningarna ska kunna minska bränsleförbrukningen med 25 procent – så räkna med att liknande teknik snart kommer att leta sig in i fler maskiner.

  Eftersom det knappast är troligt att någon tillverkare kommer att lansera något som är sämre än det de har i dag, talar allt för att 2020 kommer att bli ännu bättre. Så glöm inte att tipsa oss om du har en ovanlig så- eller skogsmaskin, eller något annat som du gärna vill visa upp.

  Artikeln om att första Lexion-tröskan redan var såld i Sverige blev årets mest lästa. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Hungrig. Albach Diamant 2000 kan ta både stammar och grot och lasta direkt på lastbil eller upplag. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Valtra A 84 var Sveriges mest sålda traktormodell under 2018. ATL har tagit ut den i skogen där många traktorer hamnar för att se vad som gör den så populär. Klicka på bilden för att läsa mer.

  6300 S, tidigare PB, har utrustats med ett nytt hydrauliskt bakhjul som ska göra att plogen blir mer följsam. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Transformer VF, är Horschs nya flaggskepp inom det ekologiska sortimentet. Redskapetet navigerar själv rätt i fårorna med hjälp av kolvar, ett avancerat kamerasystem och sektionskontroll. Klicka på bilden för att läsa mer.

  860i är Avants största kompaktlastare med en last- och lyftkapacitet på 1,9 ton respektive 3,5 meter. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Efter lastningen av spannmålscontainern kör Fieldgofer ut till skördetröskan och lastar upp spannmål. Därefter ställer den av containern på en fältvagn och plockar upp en ny container innan den kör ut till skördetröskan igen.

  Efter att jorden är genomångad blir den perfekt att odla grönsaker, blommor och bär i under flera år. Både ogräs och dess fröer samt svampar och nematoder ska stryka med, enligt företaget. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Den österrikiska traktorn Syn Trac har nu börjat säljas. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Husqvarna 550 XP är en av två nya 50-kubikssågar som började säljas i mars. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Logset nya skördare 8H GTE Hybrid är en allroundskördare som är byggd för att spara bränsle. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen