Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 mars 2017

  Maskintillverkarna: Därför skjuter priserna i höjden

  Priserna på reservdelar för skogsmaskiner skjuter i höjden - men tillverkarna försvarar sig.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ponsse

  Som ATL rapporterat har priserna på reservdelar för skogsmaskiner ökat kraftigt de senaste åren. Många komponenter i maskinerna kommer från andra länder och när kronan försvagas blir dessa dyrare att importera. Ponsses reservdelar kommer till stor del från eurolandet Finland.

  – Om förändringen i växelkursen blir mer än sju procent så följer vi med, säger Urban Folkesson, eftermarknadschef på svenska Ponsse.

  Urban Folkesson säger att företaget i genomsnitt ligger strax under resultatet i undersökningen och att det finns fler förklaringar till prishöjningen.

  Vad gäller hydraulikkomponenterna har många maskintillverkare samma leverantörer, så höjer en leverantör priset så får det stort genomslag.

  Utveckling påverkar

  Prishöjningen motiveras många gånger av produktutveckling som ökar livslängden och man påverkas starkt av prissättningen hos underleverantörer.

  – Vi jobbar direkt mot en del av de svenska underleverantörerna av bland annat gripar och rotatorer och där har ju priserna stuckit väldigt de sista åren.

  Spelar sådana här undersökningar någon roll för er?

  – Ja, visst gör de det. Vi ska ju varken ligga för hög eller för lågt jämfört med ett genomsnitt på marknaden. Vi måste vara konkurrenskraftiga samtidigt som vi ska överleva och tjäna pengar.

  LÄS MER: Kraftig uppgång på reservdelspriser

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen