Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 februari 2019

  Vattna med precision

  Sommarens svåra torka har skapat högtryck i bevattningsbranschen. Utvecklingen går mot allt mer precisionsstyrd bevattning. Men även pivotanläggningarna ökar i antal från låga nivåer.

   Centerpivotanläggningarna har utvecklats mycket de senaste tio åren, och kan i dag även ta sig förbi hinder och vattna i fältens hörn med hjälp av utsvängda armar. Investeringskostnaden har uppgått till 1-2 miljoner kronor i de anläggningar som ATL har skrivit om de senaste åren.
  Centerpivotanläggningarna har utvecklats mycket de senaste tio åren, och kan i dag även ta sig förbi hinder och vattna i fältens hörn med hjälp av utsvängda armar. Investeringskostnaden har uppgått till 1-2 miljoner kronor i de anläggningar som ATL har skrivit om de senaste åren. FOTO: Marcus Frennemark

  Återförsäljaren Viby Teknik har exempelvis slutfört tre affärer efter sommaren, medan Rosenqvists Irrigation slutförde två byggen förra året, bygger ytterligare två i detta nu och räknar med ytterligare tre till fem avslut innan årsskiftet.

  – Intresset är ganska stort. Men det är som alltid vissa som går i bräschen och sen tar det ett tag innan konceptet är fullt acceptrat. Intresset är stort eftersom man får en lättövervakad bevattning av många hektar om man har fält som det passar till. Man måste ha ganska så fyrkantiga fält, säger Mathias Granath
, försäljningschef på Rosenqvists Irrigation.

  Typkunden som investerar i den här typen av anläggningar har i regel sex till tio bevattningsmaskiner i dag, och kan därmed försvara investeringen genom stora tidsvinster. Pivotanläggningarna sparar framför allt arbetstimmar, men också vatten och energi och ska i grunden också ge högre skördar av bättre kvalitet, enligt Håkan Pettersson som driver Viby Teknik.

  – De senaste 40 åren har det bara varit ett år med optimalt nederbörd för grödan. Annars har det kommit för tidigt, för mycket eller för lite och vill man säkra grödan så är bevattning ett säkert sätt att göra det på. Man kan köpa hur bra harv eller vågcellsspridare som helst. Men får man inte nederbörd så får man inte fram någon gröda ändå, säger han.

   Utvecklingen går mot att pivoterna och de traditionella bevattningsmaskinerna blir allt mer precisionsstyrda, när det kommer till att styra bevattningen beroende på grödval, jordtyp och nederbörd.
  Utvecklingen går mot att pivoterna och de traditionella bevattningsmaskinerna blir allt mer precisionsstyrda, när det kommer till att styra bevattningen beroende på grödval, jordtyp och nederbörd. FOTO: Rosenqvists Irrigation

  Slutsålt

  Och det är, som alla förstår, ett argument som biter på kunderna. Sommarens svåra torka har gett branschen ett rejält uppsving, och alla aktörer som ATL har pratat med vittnar om fullmatade orderböcker där vissa av de mest populära maskinerna till och med sålde slut för säsongen redan i höstas. Tillgången på reservdelar ska dock vara god efter den förra säsongen som blev ett uppvaknande även för återförsäljarna då flera gamla maskiner startades upp.

  – Vi har startat upp många äldre maskiner som inte har varit i gång på 10, 20 och 30 år och som nu inte behöver lagas nästa år, så jag tror att reservdelstrycket kommer att gå ner, säger Håkan Pettersson.

  Mer precisionsstyrt

  För den som står helt utan bevattningslösningar i dag, och som vill investera i en traditionell bevattningsanläggning ligger grundinvesteringen på runt 1-1,5 miljoner kronor. Då ingår förutom bevattningsanläggningen även rörledningar och pumpanordningar i riktpriset.

  Pivoterna som säljs är företrädelsevis fasta och helautomatiska installationer, men på marknaden finns även flyttbara modeller med ett något högre utgångspris.

  Eftersom mekaniken i stort sett är fulländad, konkurrerar tillverkarna allt mer med nya digitala lösningar vid sidan av traditionella försäljningsargument som lägre vatten- och energiförbrukning. Utvecklingen går mot att pivoterna och de traditionella bevattningsmaskinerna blir allt mer precisionsstyrda, när det kommer till att styra bevattningen beroende på grödval, jordtyp och nederbörd.

   Vid sidan av pivoter och traditionella bevattningsmaskiner finns det även ett tredje alternativ som kan passa flera verksamheter. Den här varianten från Agrometer bygger på att slangen rullas ut, och sedan följer maskinen slangen på tillbakavägen, enligt principen att vagnen svänger där slangen gör det.
  Vid sidan av pivoter och traditionella bevattningsmaskiner finns det även ett tredje alternativ som kan passa flera verksamheter. Den här varianten från Agrometer bygger på att slangen rullas ut, och sedan följer maskinen slangen på tillbakavägen, enligt principen att vagnen svänger där slangen gör det. FOTO: Agrometer

  Registrerar vattenmängd

  Rain Dancer är ett exempel på en produkt som hela tiden registrerar hur mycket vatten maskinerna sprutar ut i varje angivet kartområde med hjälp av gps-positionering. Utrustningen kan kopplas till växtodlingsprogrammet, och är byggd för traditionella maskiner men kan även användas på pivoter, samt kopplas till väderstationer och marksensorer för att reglera bevattningen efter nederbörd och temperatur.

  – I år introducerar vi även en funktion som gör att man inte vattnar utanför kartområdet, som i villaområden och på vägar och järnvägar. Men det kan också vara ett bra precisionsinstrument för att inte övervattna och urlaka jorden på näringsämnen, säger Håkan Pettersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen