Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 mars 1999

  Världsrekord i växlar på Sima

  Fler traktorer i 250-hästarsklassen och världsrekord i växlar, 108 stycken, kunde man se på årets Sima.

  För traktorentusiasten är maskinmässan Sima i Paris ett smörgårdsbord av märken och modeller. Årets upplaga saknade dock de riktigt heta nyheterna – det mesta av det senaste från de stora traktortillverkarna har redan omskrivits i lantbrukspressen. Och inte minst saknades Case IH som valt att stå över årets Sima.
  Serierna Legend och Globus har gett italienska Landini vind i seglen och nya modeller och varianter lanseras i rasande fart, alla med klämmiga namn som Mistral, Techno, Evolution och Eleganzia.
  Samt Top och Super Top, vilket låter som glassar men som handlar om Legendseriens mest påkostade varianter. Super-Top har, åtminstone vad ATL:s utsände känner till, fler växlar än någon annan traktor: 108 stycken framåt och 36 bakåt.
  Bland bjässarna premiärvisades Same Diamond, en Deutz-Fahr Agrotron 260 i Sameskrud, det vill säga Deutzmotor på 191 kW (260 hk) och ZF-transmission.
  Men det var ändå Renault Atles som stal showen. Samma Deutzmotor som i Samen, men under mässans fulaste motorhuv. Modellen ska börja säljas i slutet av nästa år.

  Lars Vernersson
  En av de nya bjässarnaa – Same Diamond, 260 hk.
  Störst, nyast och i ATL:s ögon fulast på Sima: Renault Atles. Deutzmotor på 240 hk plus 20 i övereffekt ger 260 som via en Funk powershift och bakaxel f
  Landini Legend (Perkingsmotorer på 76-118 kW/103-160 hk) har fått en trestegs powershift som multiplicerar de 36 framåtväxlarna med 3, vilket ger hela

  Relaterade artiklar

  Till toppen