Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 juni 1999

  Världens största traktor som ny igen

  Big Bud 747, världens största traktor, har kommit hem till Montana, och används nu på en gård inte långt från den plats där den byggdes 1978.

  Bröderna Randy och Robert Williams i Big Sandy, delstaten Montana i norra USA, är ägare nummer tre till Big Bud 747, världens största traktor.
  Den byggdes 1978 av Northern Manufacturing i Havre, Montana, ett företag som byggde midjestyrda traktorer på 400-525 hästkrafter med namnet Big Bud. Företaget bytte senare namn till Big Bud Tractors Inc.
  747:an var specialbeställd av en bomullsfarm i Bakersfield, Kalifornien, och bara ett exemplar byggdes. Traktorn utrustades med en 16-cylindrig Detroitdiesel på 980 hästkrafter.
  I elva år gjorde den tjänst i Kalifornien innan den såldes till Willowbrook Farms i Florida, som blev dess hem i ytterligare nio år. Där såg ATL:s utsände traktorn 1996. Den var då i medtaget skick, bland annat var differentialen havererad, efter att ha dragit djupkultivatorer i hård lera.
  Men efter 20 år och 8 800 timmars drifttid har nu traktorn kommit hem till Montana. Bröderna Williams tog hjälp av Ron Harmon och totalrenoverade traktorn. Det var Ron Harmon som drev företaget som byggde traktorn och hans nuvarande företag, Big Equipment, servar och säljer begagnade Big Bud.
  Bröderna Williams körde 500 timmar i fjol med en alvkultivator på drygt 24 meter. Ekipaget avverkar över en acre, inte fullt ett tunnland, i minuten om man kör 11-12 km/h.

  Lars Vernersson
  Randy och Robert Williams, vete odlare i Montana, har tillsammans med Ron Harmon (t h) rustat upp världens största traktor till nyskick.
  Randy och Robert Williams, vete odlare i Montana, har tillsammans med Ron Harmon (t h) rustat upp Big Bud 747 och utnyttjar dess 980 hästkrafter till f

  Relaterade artiklar

  Till toppen