Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 mars 2019

  ”Världens mest effektiva kamin”

  KALLINGE

  I en källare i Blekinge står vad som kan vara världens mest effektiva braskamin. Det är två uppfinnare som tänjer på gränserna för vad som är möjligt.

  – Grundproblemet är förbränningen, och det har vi löst. Faktiskt nästan bättre än vi vågade tro från början, säger Magnus Lagerqvist som tagit fram kaminen tillsammans med kollegan Niclas Pihl.

   Sidoprojekt. Niclas Pihl och Magnus Lagerqvist har andra jobb och har utvecklat kaminen på fritiden.
  Bild 1/5 Sidoprojekt. Niclas Pihl och Magnus Lagerqvist har andra jobb och har utvecklat kaminen på fritiden. FOTO: Hans Dahlgren
   Ytor. Utanpå kaminen sitter sex dubbelmantlade rör som ger stora ytor där värme kan avges.
  Bild 2/5 Ytor. Utanpå kaminen sitter sex dubbelmantlade rör som ger stora ytor där värme kan avges. FOTO: Hans Dahlgren
   Omvänt. Med ett spjäll slår man om till omvänd förbränning.
  Bild 3/5 Omvänt. Med ett spjäll slår man om till omvänd förbränning. FOTO: Hans Dahlgren
   Magnus Lagerqvist.
  Bild 4/5 Magnus Lagerqvist. FOTO: Hans Dahlgren
   Niclas Pihl.
  Bild 5/5 Niclas Pihl. FOTO: Hans Dahlgren

  Drömmen är naturligtvis att kunna omvandla hela vedens energiinnehåll till värme i luften omkring den, det vill säga 100 procents verkningsgrad. Det kommer dock att stanna vid en dröm, åtminstone när det gäller braskaminer.

  Men kaminen i Blekinge når upp till 91,2 procents verkningsgrad, när andra moderna kaminer i allra bästa fall når upp till 80 procent. Bland äldre kaminer är det inte ovanligt att siffran ligger på 60 procent. Resten åker ut genom skorstenen eller med askan.

  En av kaminen Eco Igniz unika egenskaper är omvänd förbränning. Kaminen startas som en vanlig vedkamin, men sedan slås ett spjäll om som gör att elden brinner neråt. Rökgaserna dras genom ett glasrör ner i en patenterad efterförbränningskammare där temperaturen ligger på 1 000 grader.

  – De gaser som inte förbränns i en vanlig kamin innehåller också energi. När de väl förbränns utvecklas den energin och man får en högre temperatur.

  Unikt konvektionssystem

  Den andra unika egenskapen på kaminen är konvektionssystemet, alltså den del där varma ytor lämnar ifrån sig kaminens energi till luften. För att få så stor yta som möjligt går luften genom sex dubbelmantlade rör, där luften i rummet kan cirkulera både på utsidan och insidan av rören.

  – Konvektorsystemet tar tillvara på nästan all värme, så när rökgaserna går ut genom skorstenen är de bara 150 grader, säger Magnus Lagerqvist och visar genom att snabbt lägga handen på rökröret ovanför kaminen.

  Verkningsgraden på 91,2 procent har verifierats av testorganisationen Rise. Där såg man också att halterna av koloxid var väldigt låga. Det innebär att partiklar och andra skadliga ämnen som traditionellt är kopplat till vedeldning är minimala.

  Nu letar uppfinnarna efter samarbetspartners, främst bland befintliga aktörer, för att komma ut på marknaden.

  – Vi hoppas att antingen kaminen Eco Igniz eller att själva tekniken kommer ut, säger Niclas Pihl.

  Braskaminer

  I en test av braskaminer som Energimyndigheten gjorde 2016 varierade verkningsgraden på moderna kaminer mellan 62,7 och 80,3 procent. Genomsnittet var 75,4 procent. Två äldre kaminer från 80- och 90-talet hade 59 respektive 66 procents verkningsgrad.

  Exempelvis innehåller björkved optimalt omkring 2800 kWh energi per fast kubikmeter. Om verkningsgraden på kaminen ligger på 70 procent krävs då 5,1 kubikmeter ved för att skapa 10 000 kWh värmeenergi. Om verkningsgraden istället är 90 procent behövs bara 3,9 kubikmeter för att uppnå samma energimängd.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen