Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 augusti 2018

  Valtrans drag höll inte för gödseltunnan

  För hög belastning, säger Lantmännen Maskin. Men Hans Nordin utanför Örnsköldsvik håller inte med. Hittills har han bytt ut draganordningen tre gånger på sin 350 hästars starka Valtra efter att anordningen inte klarade av gödseltunnan.

   Efter tre byten är Hans Nordin trött på att draganordningen inte håller för gödseltunnan, som i det här fallet är en Samson-tunna med 18 kubikmeters lastkapacitet.
  Efter tre byten är Hans Nordin trött på att draganordningen inte håller för gödseltunnan, som i det här fallet är en Samson-tunna med 18 kubikmeters lastkapacitet. FOTO: Privat

  När Hans Nordin skulle byta in sin mellanstora traktor mot en ny med den primära uppgiften att dra gödseltunnan föll valet på en Valtra i 350-hästarsklassen. Nu, när traktorn är tre år gammal konstaterar han missnöjt att Valtran inte håller måttet.

  – Nu har vi bytt tre drag på ett år. Valtra säger att det är för hög belastning. Men det är nästan en dubbelt så stor traktor som den gamla och vi köpte den enbart för att dra gödseltunnan, säger Hans Nordin.

   Hans Nordin berättar att den förra reparationen höll ungefär en vecka i samband med att man körde vatten till en brand.
  Hans Nordin berättar att den förra reparationen höll ungefär en vecka i samband med att man körde vatten till en brand.

  Klarar inte trycket

  Själv tycker han att gödseltunnan, som väger upp mot 24 ton med full last (lastkapaciteten är 18 kubikmeter), borde vara en enkel match för den nya traktorn. Som jämförelse hade varken hans tidigare Case-traktor på 210 hästkrafter eller hans nuvarande Fendt på 200 hästkrafter haft några problem med att dra Samsontunnan.

  – Jag önskar att de kunde sätta på ett drag som håller. Det förra höll ungefär en vecka, och det var när vi körde vatten till en brand i Hammarström. Den hade börjat spricka i en svets när vi upptäckte det, säger Hans Nordin.

  Enligt Hans Nordin är det svetsar i den kassett som draget är monterat i som spricker. Han är i grunden mycket nöjd med den hjälp som han har fått från återförsäljaren Lantmännen Maskin i Örnsköldsvik, men är samtidigt mycket konfunderad över varför Valtras produkter inte håller för trycket.

  Kan orsaka olyckor

  Efter tre byten har Lantmännen Maskin hänvisat till ett fast drag, som i så fall skulle kräva domkraft för att koppla till vagnen. Men den lösningen är inget bra alternativ, eftersom tillkopplingen blir krångligare, enligt Hans Nordin.

  Det håller även Per Wretblad, som är produktchef på Lantmännen Maskin, med om. Enligt Per Wretblad är det samtidigt inte ovanligt att gödseltunnorna belastar draganordningen med för högt tryck.

  – Det här är ett tydligt fall av överbelastning. Det finns en skylt på traktorn där det står att belastningen på kulan får vara max tre ton, och den här gödseltunnan belastar i princip draganordningen med fem ton. Kunden har ifrågasatt varför man bygger traktorer som inte klarar mer än tre tons vertikalbelastning, men det är i princip inte några traktorer som gör det utan de flesta är byggda för tre ton eller mindre. Då kan man i stället fråga sig varför man bygger gödseltunnor som ger en belastning som är större än tre ton, säger Per Wretblad, som hoppas att man ska komma fram till en lösning som båda parter är nöjda med.

  Med tanke på att Fendt och Valtra ingår i samma koncern, tycker Hans Nordin dock att Valtra borde kunna skaka fram grejer som håller.

  – Problemet är att dyngtunnan förmodligen är för tung för draget, säger Hans Nordin och nämner att det förmodligen finns många liknande ekipage på vägarna som i värsta fall skulle kunna orsaka allvarliga olyckor i trafiken.

  LÄS OCKSÅ: Valtra går över till 100 procent förnybartLÄS OCKSÅ: Så kollar du proveniensen på din traktor

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen