Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 november 2019

  Väderstads storharv lockade den svenska publiken

  Hannover

  Väderstad har laddat upp med en rad nyheter inför de kommande säsongerna. Förutom det prisbelönta precisionssåddsystemet WideLining släpper företaget tre nya harvar och så letar sig fröräknaren Seed Eye in i en rad nya modeller.

  Som ATL tidigare har berättat får Väderstad en silvermedalj på Agritechnica för systemet WideLining som är byggt för precisionssåmaskinen Tempo.

  Tanken är att systemet ska underlätta spridningen av flytande gödsel i fodermajsgröda, genom att ändra radavstånden automatiskt under sådden. På så sätt får kunderna möjlighet att öka fältets totala avkastning, eftersom alternativt annars skulle vara att stänga av enskilda rader för att skapa det körspår som krävs för att spridarekipaget ska få plats.

  Körspåren blir i det här fallet 1 050 millimeter breda, och på Agritechnica visade företaget också hur enkelt maskinföraren ställer in radindelningen direkt i företagets Ipad-app.

   Superharven var så bred att Väderstad var tvungen att bygga en bro över den för att synliggöra alla delar.
  Superharven var så bred att Väderstad var tvungen att bygga en bro över den för att synliggöra alla delar. FOTO: Fredrik Stork

  Bredare harvar

  Bland de svenska lantbrukarna drog framför allt storharven NZ Extreme en hel del publik. Harven kommer att säljas i arbetsbreddarna 12,5 och 14,2 meter med start 2021 och får tre meters transportbredd.

  Redskapet är i grunden ett svar på att traktorerna blir allt större, vilket också driver på efterfrågan på större redskap.

  Harven är i det här fallet uppbyggd av en ny ramkonstruktion med en främre crossboard, med efterföljande pinnar, samt en bakre crossboard med en dubbel efterharv.

  Breddad fröräkning

  Vidare släpps fröräkningssystemet Seed Eye som hittills bara har funnits till vissa Rapider också till såmaskinerna Spirit singel och combi samt till Rapids combiversioner med arbetsbreddarna sex och åtta meter.

  Initialt kommer maskinförarna dock bara kunna använda utrustningen för att övervaka stopp i systemen.

  – Men 2021 kommer man att kunna ladda ner en mjukvara som gör att man kan få fröräkning, så man kan räkna hur många frön man lägger ut per kvadratmeter, säger Ingvar Lindén, som är regionansvarig för södra Sverige på Väderstad.

  Mindre harv

  För de mindre lantbruken, som tidigare har varit hänvisade till företagets burna NZ Mounted-harvar breddas även utbudet med en meter när den nya versionen kan levereras i ett grundutförande på fem meter och med möjlighet till en meter utbyggnad.

  – Som på alla andra harvar kan man även välja till en dubbel efterharv om man vill det, säger Ingvar Lindén.

   Fröräknaren Seed Eye kommer till en rad nya modeller.
  Fröräknaren Seed Eye kommer till en rad nya modeller. FOTO: Fredrik Stork

  Mer från Agritechnica:Fendt 942 Vario årets traktorLemken visar ny spruta och en rad andra nyheterHär är traktorn som kan drivas på elJohn Deere tror på en framtid som går på elVäderstads storharv lockade den svenska publikenMFs koncepttraktor tar avstamp i månlandningen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen