Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 maj 2018

  Väderstad skissar på datoriserad framtid

  Väderstad.

  Väderstad står inför ännu en utbyggnad och räknar med att satsa på ökad automation både på och utanför fältet. Med nya lösningar för att samla in data och styra jordbearbetningsdjupet kan vi förvänta oss att datorerna kommer att ta fler beslut.

  Ute på fabriksområdet håller byggnadsarbetarna på för fullt. Här är skalet till den 5 000 kvadratmeter stora utbyggnaden redan rest.

  Totalt satsar Väderstad 200 miljoner kronor i den nya fabriksbyggnaden som kommer att användas för att skära, bocka och bearbeta plåtdetaljer. För Väderstad innebär satsningen en rejäl kapacitetsförbättring.

  – Det kommer vara en väldigt högteknisk nivå med det senaste inom laserskärning. Det innebär att hanteringen blir automatisk från råvara till färdig produkt, säger Mats Båverud, som är nytillträdd koncernchef.

  – Tittar man långsiktigt tror vi också att det blir nyanställningar. Vi är ju inte klara förens nästa sommar, men om marknaden fortsätter att öka som hittills så tror jag att vi är där, tillägger han.

   Satsningen i Väderstad innebär en rejäl kapacitetsförbättring men också att företaget kan minska sin lagerhållning av enskilda artiklar. Totalt kostar utbyggnaden med inventarier inräknat 200 miljoner kronor.
  Satsningen i Väderstad innebär en rejäl kapacitetsförbättring men också att företaget kan minska sin lagerhållning av enskilda artiklar. Totalt kostar utbyggnaden med inventarier inräknat 200 miljoner kronor. FOTO: Fredrik Stork

   Montören Jesper Löwendahl kopplar hydraulslangar på maskinerna.
  Montören Jesper Löwendahl kopplar hydraulslangar på maskinerna. FOTO: Fredrik Stork

  Slår rekord

  Ordermässigt befinner sig Väderstad i ett gynnsamt läge, med en uppåtgående trend på alla viktiga marknader, inklusive den svenska. På hemmaplan har företaget slagit sina rekord flera år i rad.

  – Marknaden är just nu ganska het i huvuddelen av Europa och de marknader där vi är. Under de två senaste åren har vi sett en ökad försäljning i Europa, och det hänger ihop med goda spannmåls- och köttpriser, säger Mattias Hovnert, försäljningschef.

  Det gör sammantaget att Väderstad tror på en fortsatt, om än något dämpad, tillväxt nästa år. Sett över en konjunkturscykel följer företagets försäljningskurvor i hög grad mjölk- och spannmålspriserna, vilket kan tala för en viss avmattning. Till fördelarna hör att Europamarknaden just nu befinner sig i ett gynnsamt investeringsläge tack vare låga marknadsräntor.

  Inte bara robotar

  Vid sidan av planerna på att automatisera tillverkningsprocesserna undersöker företaget även vilka möjligheter som finns att automatisera jordbruksmaskinerna. Mats Båverud beskriver en framtid där han tror att jordbruket kommer bedrivas av mindre maskiner som understöds av större energienheter.

  – Det vi ser när man tittar på förarlösa dragare är att vi kommer att få fler men mindre lätta dragare. De koncept som vi har bygger på mindre eller större enheter beroende på hur man väljer att sätta ihop dem, säger Mats Båverud när han tittar in i spåkulan.

  Här har Väderstad de ekonomiska muskler som krävs för att ligga i framkant, försäkrar han.

  – Att bryta is kostar pengar. Men vi har alltid varit ett innovativt företag och därför lägger vi mycket pengar på att ligga i framkant. Vi känner ganska väl till vart vi ska någonstans, säger Mats Båverud.

  Ökad automation kommer att komma. Men frågan är bara när, enligt koncernchefen, som också flaggar för att framtiden inte enbart innebär ökad robotisering.

  – Vi jobbar med möjligheten att kunna justera djup utifrån jordtyp. Där kommer kartan in som ett användningsområde där man kommer att få lära känna sin jord på ett väldigt detaljerat sätt, säger Mats Båverud.

  – Den stora utmaningen där är att man måste kunna hantera indatan på rätt sätt för att kunna ge rätt rådgivning, och det är invecklat, säger Leif Andersson, som är senior konstruktör på Väderstad.

  Mats Båverud är av förklarliga skäl sparsam med detaljerna, men medger samtidigt att huvudstrategin alltid är att göra maskinerna mer ekonomiska.

  – Bränslet är en stor del av kostnaden på en gård och då vill vi göra mer lättdragna maskiner som ändå gör jobbet. Vi tittar på att göra maskinerna ännu mer precisa. Det kommer ske i olika steg nu framåt.

  För Väderstads konstruktörer är exempelvis varje del på en spets en hel vetenskap som går att förfina i all oändlighet i just detta syfte.

  – Vartenda ställe på en spets går att effektivisera så att maskinen drar mindre, så att jordflödet blir bättre och man får en bättre inblandning i förhållande till dragkraften. Vi jobbar mycket med hårdmetallbelagda spetsar som i det totalekonomiska loppet ger en mer kostnadseffektiv maskin. Där lägger vi mycket fokus och där har vi säkerligen nyheter att vänta, säger Leif Andersson.

   För Väderstads konstruktörer är varje del på en spets en hel vetenskap som går att förfina i all oändlighet, berättar Leif Andersson, senior konstruktör på företaget.
  För Väderstads konstruktörer är varje del på en spets en hel vetenskap som går att förfina i all oändlighet, berättar Leif Andersson, senior konstruktör på företaget. FOTO: Fredrik Stork

   Katri Pajander jobbar både med små och stora projekt på Väderstad. Här visar hon en 3D-modell över slangdragningen till hydrauliken.
  Katri Pajander jobbar både med små och stora projekt på Väderstad. Här visar hon en 3D-modell över slangdragningen till hydrauliken. FOTO: Fredrik Stork

  Av de 955 medarbetarna i Väderstad arbetar 120 med produktutveckling. Katri Pajander är en av dem:

  – Innan jag började här hade jag ingen jordbruksbakgrund, och det är mer utmaningar än man kan tro. Nu håller jag på med jordbearbetningsmaskiner och hur man ska styra dem. Hur enkelt eller avancerat det ska vara är alltid en fråga man ställs inför, säger Katri Pajander som jobbar med att utveckla hydraulsystemen på redskapen.

  Eftersom merparten av provkörningarna utförs i Sverige är stora delar av utvecklingsarbetet starkt säsongsbetonat. Koncepten utvecklas ofta utifrån interna idéer och kundönskemål, men också genom att detaljstudera konkurrenter och genom att väga in forskningsresultat från lantbruksuniversiteten.

  Ökad datainsamling

  Inom automationsområdet kan vi också förvänta oss nyheter inom det som kallas big data. Här har Väderstad kommit förhållandevis långt, enligt Mattias Hovnert.

  – Det som kommer nu är att man vill ta hand om all data för att förbättra den agrara biten. Vi har möjlighet att spara hur mycket data som helst, framför allt i våra såmaskiner. Men den stora frågan är hur man använder datan för att faktiskt bli bättre, säger han.

  Första steget är att få ut och processa datan. Först därefter kommer Väderstad avgöra om man ska utveckla en egen plattform eller om man ska gå in i en gränsöverskridande molnlösning.

  – Det kan betyda ganska mycket om man kan hantera datan på rätt sätt. Man kan optimera sin körning, gödsel- och utsädesmängd, bearbetningsdjup och jobba med förebyggande underhåll så maskinen alltid jobbar optimalt. Tekniken finns i dag för att komma vidare i detta, säger han.

  Att Väderstad har växlat upp genom att inrätta en koncernchefsfunktion kommer framför allt att märkas internationellt genom satsningar på nya marknader. Här kommer inte minst Nordamerika bli ett viktigt fokusområde för Mats Båverud. Han har sin bakgrund inom fordonsindustrin, och slogs snabbt av skillnaderna mellan fordons- och lantbrukskunderna när han kom till Väderstad.

  – Jag har aldrig träffat så trevliga kunder. Det kan låta löjligt men våra kunder är jordnära, okomplicerade och väldigt fokuserade på sin affär. De kan väldigt mycket och de erkänner också att vi hjälper till och att de får vårt stöd och vår support. Det är en helt annan kundrelation än den man får till en bilköpare eller lastbilsköpare, säger Mats Båverud.

   Att introducera Väderstad på nya marknader blir ett av Mats Båveruds viktigaste uppdrag som nytillträdd koncernchef.
  Att introducera Väderstad på nya marknader blir ett av Mats Båveruds viktigaste uppdrag som nytillträdd koncernchef. FOTO: Fredrik Stork

  LÄS OCKSÅ: Majssådd i världsrekordfartLÄS OCKSÅ: Ny spets på kultivatornLÄS OCKSÅ: Vårfixa maskinerna i tid

  Väderstad

  Omsättning: 2,3 miljarder kronor (2017). Målet är att komma upp i närmare tre miljarder kronor 2018.

  Vinst: 37 miljoner kronor efter finansnetto.

  Anställda: 1 500 i gruppen.

  Fabriksyta: 55 000 kvadratmeter i dag.

  Källa: Allabolag.se

  Läs mer om

  Till toppen