Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 december 2018

  Uppåt för traktorregistrerade fyrhjulingar

  Antalet traktorregistrerade ATV:er ökar kraftigt visar ny branschstatistik. Under perioden januari till november ökade antalet med 25 procent jämfört med samma period föregående år.

  På branschorganisationen McRF, som organiserar leverantörerna av mopeder, ATV:er och snöskotrar, ser man nu tydligt att segmentet ökar på bekostnad av de klassiska ATV:erna.

  Under samma period minskade det klassiska segmentet med 16 procent och landade på 3 900 registreringar, vilket kan jämföras med det traktorregistrerade segmentet som landade på 4 100 fordon.

  – Huvudorsaken tror jag beror på att den är skattebefriad under vissa former som utebliven vägskatt, och att man får köra den på allmän väg om man exempelvis vill ploga snö eller så. Då kan man välja på traktor A eller snabbgående traktor B som får köras i 50 kilometer i timmen och som sen ska in på Bilprovningen, säger Hans Karlsson, ägare till Uppsala Fritid, som säljer bland annat fyrhjulingar.

  Billigare att försäkra traktor

  Han upplever i dag att hälften av kunderna väljer den snabbgående registreringen av alla som väljer en traktorregistrerad ATV.

  Men att Traktor A och Traktor B normalt är något billigare att försäkra än terrängfordon kan också spela in.

  – Men det är inga jätteskillnader. Det skiljde mer när det här kom för några år sedan, säger Hans Karlsson.

  Fakta: Registreringar Januari-November

  Traktorregistrerade fyrhjulingar, 4 152 stycken, upp 25 procent.

  Klassiska ATV:er, 3 893 stycken, ner 16 procent.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen