Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 december 2019

  Unik halvmåne ska höja foderkvalitén

  Pöttinger lanserar en unik halvmåne i plastkomposit som tillvalsutrustning på sina strängläggare. Tanken är att funktionen ska fungera lite som snöskor på blöta marker för att fodret inte ska kontamineras.

   Pöttingers strängläggare kan numera beställas med snöskos-funktion i stället för hjul.
  Pöttingers strängläggare kan numera beställas med snöskos-funktion i stället för hjul. FOTO: Pöttinger

  – Den är i första hand utvecklad för att öka bärigheten på mossmarker och andra fuktiga områden där det finns risk för att maskinen sjunker ner, och där man vill ha ett så rent foder som möjligt, säger Nils Ahlstrand, Pöttingers Sverigerepresentant.

  Hur stort intresset kan tänkas bli i Sverige för den här typen av speciallösningar är dock oklart.

  – Man ska alltid vara försiktig innan man säger att något inte passar på den svenska marknaden, för det finns folk som kör på våta marker även här, även om jag inte tror att det kommer att bli någon storsäljare.

  Förutom hemmamarknaden i Österrike är produkten i första hand utvecklad för de många områden i Holland, Belgien och England som har problem med markfuktigheten. Principen bygger på att halvmånen glider fram över landskapet och fördelar trycket över en större yta där hjulen annars lätt sjunker ner. Funktionen är även utvecklad för att stå pall för kullar och stenar, även om grundtanken inte är att man ska köra i dessa förhållanden, enligt Nils Ahlstrand.

  Relaterade artiklar

  Till toppen