Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 22 oktober 2016

  Unik exekutiv auktion på vindkraftverk

  Tre vindkraftsverk utanför Kiruna säljs på exekutiv auktion. Kronofogden uppskattar värdet till tre miljoner.

   Tre vindkraftsverk av typen Vestas Neg Micon NM52/900 utanför Kiruna säljs på exekutiv auktion. Bilden är tagen på annan plats.
  Tre vindkraftsverk av typen Vestas Neg Micon NM52/900 utanför Kiruna säljs på exekutiv auktion. Bilden är tagen på annan plats. FOTO: Ann Lindén

  Det är ett unikt objekt som Kronofogden säljer på exekutiv auktion: tre vindkraftverk av typen Vestas Neg Micon NM52/900 går under klubban.

  Verken är uppförda på Viscaraanläggningen på berget Peruvaara inom Laevas sameby i Kiruna och har nummer 4, 5 och 6 av totalt sex vindsnurror i parken.

  Vindkraftsverken är 49 meter höga och byggdes 2001.

  Står stilla

  Enligt uppgift till Kronofogden står två av de tre verken stilla i dagsläget av okänd orsak men ska leverera 1,2-1,3 megawattimmar el per år när de är i drift.

  ­­­- Den som köper vindkraftverken tar över arrendekontraktet som löper i ytterligare tolv år med möjlighet till förlängning fem år i taget. Arrendeavgiften ligger på 15 000 kronor per år, säger Per Marklund i Kronofogdens säljteam.

  Många förfrågningar

  Intresset är redan stort och trots att annonsen bara legat ute någon dag har Per Marklund fått många förfrågningar om objektet. Marknadsvärdet uppskattas till 3 miljoner kronor. Kronofogden betonar att köparen har undersökningsplikt.

  – Vi har tyvärr inte så mycket mer information att ge och vi understryker att köparen har undersökningsplikt. Vi har ingen visning utan kan bara uppmana spekulanter att själva åka ut och titta, säger han.

  Anbudstiden löper fram till fredag 28/10 kl 13.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen