Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 januari

  Unga traktorförare delar branschen

  Unga traktorförare engagerar – men att låta barn köra traktor innan de har traktorkort är oacceptabelt, enligt Anja Westberg på Kommunal.

  – Lantbruket är en av de farligaste arbetsplatserna, säger hon till ATL.

   På mässorna är det tydligt att många barn drömmer om stora maskiner. Men vad är egentligen en bra ålder för att börja, kanske inte med en så här stor traktor, utan en mer vanlig lantbrukstraktor?
  På mässorna är det tydligt att många barn drömmer om stora maskiner. Men vad är egentligen en bra ålder för att börja, kanske inte med en så här stor traktor, utan en mer vanlig lantbrukstraktor? FOTO: Hans Dahlgren

  Anja Westberg är ombudsman på fackförbundet Kommunal med ansvar för de gröna näringarna, och hon har varit verksam i branschen sedan slutet av 1970-talet när hon började som djurskötare. Hon har länge drivit på för ett skärpt regelverk för traktorkörning.

  – Lantbruket är en av de farligaste arbetsplatserna och det är den enda arbetsplatsen i Sverige, som jag vet om, där barn dör på arbetsplatsen. Om de vill köra när de är 13 år kommer de vilja köra när de är 15 år också, säger Anja Westberg.

   Anja Westberg på Kommunal anser att traktorkort, med åldersdispensen 15 år, bör utgöra en lägsta gräns för all form av traktorkörning.
  Anja Westberg på Kommunal anser att traktorkort, med åldersdispensen 15 år, bör utgöra en lägsta gräns för all form av traktorkörning. FOTO: Kommunal

  I stället finns det andra arbetsuppgifter som kan vara väl så lämpliga för barn i åldrarna 13-14 år, säger hon.

  – Kommunal tycker inte man ska köra traktor förrän man har traktorkort, om man inte har undantag från det att man fyller 15 år. Och vi anser också att moppekortet ska vara en klass för sig.

  Läs mer: Reglerna: Då får barn köra traktor på gården

  Annan syn i sociala medier

  Även LRF:s kontaktperson i arbetsmiljöfrågor lyfter fram traktorkortet som en lägre gräns för när man kan börja köra traktor.

  – Regeln måste vara att man ska ha traktorkort, sen är det klart att man ska få lära sig genom att vara med och åka. Det är viktigt att föräldrarna sätter gränser, säger Håkan Johansson, som är kontaktperson i arbetsmiljöfrågor på LRF.

   Att man i praktiken får köra stora spannmålstransporter med moppekort känns jättekonstigt, menar Anja Westberg på Kommunal.
  Att man i praktiken får köra stora spannmålstransporter med moppekort känns jättekonstigt, menar Anja Westberg på Kommunal. FOTO: Marcus Frennemark

  Men i sociala medier delas då och då bilder på barn som kör tunga maskiner: ”Klart att lillgrabben ska lära sig köra traktor tidigt”. Inlägget möts av olika reaktioner, allt ifrån påhejningar och gilla-markeringar till negativa tillrop.

  Ungefär så kan det se ut i några av lantbrukargrupperna på nätet.

  Scenariot ovan är fiktivt för att inte peka ut någon enskild person, men speglar också hur det kan se ut i verkligheten. På en av bilderna som ALT hittar i en av Facebookgrupperna syns ett barn som kör en traktor på 13 ton.

  Läs mer: Skolorna ställer högre krav än bara traktorkort

  520 kommentarer på några dagar

  När Mikael Johansson från Oskarshamn skrev ett inlägg i Facebookgruppen Lantbrukaren om hur besviken han är på alla som låter sina småbarn köra ”stora, tunga och farliga maskiner” fick inlägget 520 kommentarer på några dagar.

  Han är glad över gensvaret och diskussionen som växte fram när han lyfte frågan i nätforumet. Men vad som är en lämplig ålder är en svår fråga, medger Mikael Johansson.

   Mikael Johansson är heltidslantbrukare i Oskarshamn, med dikor och skog som sina två huvudnäringar. Efter ett uppmärksammat Facebookinlägg om barn och maskiner fick hans inlägg över 520 kommentarer.
  Mikael Johansson är heltidslantbrukare i Oskarshamn, med dikor och skog som sina två huvudnäringar. Efter ett uppmärksammat Facebookinlägg om barn och maskiner fick hans inlägg över 520 kommentarer. FOTO: Privat

  – Jag var själv extremt tidig och fick köra hem både traktor och vagn även om pappa hjälpte mig över vägen. Så här i efterhand var det naturligtvis vårdslöst. Jag skulle själv aldrig låta mina egna barn köra på det sättet, säger Mikael Johansson.

  Själv har han barn i åldrarna åtta till 15 år och de får ibland vara med och utföra enklare sysslor.

  LRF tycker att barnen ska ha traktorkort, hur ser du på det?

  – Det har hänt så oerhört mycket sedan jag var liten och traktorerna gick i 28 kilometer och saknade hytt. Det är ett annat tempo i lantbruket i dag, så det krävs mer av åldern. Eftersom jag började tidigt fick man med sig en körvana tidigt. Det är svårt att sätta en ålder på det.

   Från simulatorn till fältet behöver avståndet kanske inte vara så stort. I Sverige finns det i praktiken ingen lägre gräns för traktorkörning på de egna ägorna.
  Från simulatorn till fältet behöver avståndet kanske inte vara så stort. I Sverige finns det i praktiken ingen lägre gräns för traktorkörning på de egna ägorna. FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: Traktorkort

  För att få köra Traktor A på vägen behövs ett traktorkort eller alternativt ett körkort. För snabbgående Traktor B krävs alltid körkort för bil.

  Med det förstnämnda får du köra alla traktorer som är byggda för en hastighet på högst 40 kilometer i timmen, samt motorredskap klass II på vägar i högst 30 kilometer i timmen. Moped klass II ingår också.

  För att få ett traktorkort krävs i normalfallet att personen ska ha fyllt 16 år, samt ett körkortstillstånd och ett godkänt kunskapsprov. Efter godkänd ansökan kan undantag även ges till 15-åringar vid särskilda skäl.

  Källa: Transportstyrelsen

  Fakta: Olycksstatistik bland unga/GRAFIK – underlag i jobbmappen i excel

  Mycket lite är känt om i vilken utsträckning unga är inblandade i traktorolyckor, men SLU-rapporten ”Trafikolyckor med traktorer” ger en fingervisning. Kartläggningen bygger på 18 års polisrapporter under perioden 1992-2009 och visar att 50 unga förare i åldrarna 12-16 år var inblandade i olika typer olyckor. En ung traktorförare avled.

  Totalt ingår 1 226 olyckor i sammanställningen, när olyckor med A- och Epa-traktorer är borträknade.

  Av rapporten framgår att olyckor med unga förare ökade under skolloven och att singel- och avsvängningsolyckor var två av de vanligaste olyckstyperna för åldersgruppen.

  Källa: SLU

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen