Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 september 2018

  Udda maskiner sprider aska

  SVENLJUNGA, ATL

  Med fyra ombyggda skotare sprider Askungen Vital omkring 35 000 ton aska per år i de sydsvenska skogarna. Det senaste tillskottet i maskinparken är en modifierad Rottne F10 D.

  Under den torra och varma sommaren har spridarna stått stilla på grund av brandrisken. Nu är Askungen Vital igång igen, men ligger omkring åtta veckor efter i schemat.

   Specialbygge. Askungen Vital sprider aska i skogarna i hela södra Sverige. De har fyra liknande maskiner som den här. ”Varje maskin rullar omkring 1 500 timmar per år”, säger vd Henrik Pedersen.
  Specialbygge. Askungen Vital sprider aska i skogarna i hela södra Sverige. De har fyra liknande maskiner som den här. ”Varje maskin rullar omkring 1 500 timmar per år”, säger vd Henrik Pedersen. FOTO: Hans Dahlgren

  – Vi kör på max nu. Kanske lite mer än så faktiskt, säger Henrik Pedersen, vd och förare på bolaget som har kontor i Markaryd.

  I skogarna utanför Överlida i sydligaste Västergötland sprider de aska på hyggen hos en privat skogsägare med den nyaste maskinen. Skotaren har byggts om av tillverkaren Rottne och fått en tallriksspridare för handelsgödsel från danska Bredal som modifierats för att klara den tuffare hanteringen.

  – Det är robustheten som är skillnaden. Den ska tåla skogsbruket.

  Farten styr askmängden

  Företag har tre liknande maskiner sedan tidigare. Den nyaste har fått några extra fiffiga funktioner. Den har vågceller som gör att föraren kan se hur mycket aska som finns i behållaren. Dessutom har den en automatisk funktion som ändrar mängden aska som sprids beroende på hur snabbt fordonet körs.

  – Det är en datorenhet där man ställer in hur mycket man vill ha per hektar och så sprider den efter dina önskemål. Går det långsammare i skogen så rullar också mattan som matar fram askan långsammare och sprider mindre mängd.

  Spridningsbredden kan ändras utifrån hur skogen ser ut. På hyggen går det att köra med upp 40 meters arbetsbredd. I gallrad skog, där man kör längs stickvägar, ställer man ner hastigheten på tallrikarna och kör med en arbetsbredd på 15-20 meter.

   Tallrik. I grunden är spridarenheten en handelsgödselspridare från Bredal.
  Tallrik. I grunden är spridarenheten en handelsgödselspridare från Bredal. FOTO: Hans Dahlgren

  Optimerad logistik

  Logistiken kring askhanteringen är optimerad för att effektivisera transporterna, hålla nere utsläppen och minimera risken för att askan ska bli förorenad. Därför har man ett 15-tal olika upplag av aska i södra Sverige.

  – Det ska vara maximalt fem mil från upplag till där askan ska spridas.

  Askan körs på lastväxlarflak från upplag ända ut i skogen. Den behöver aldrig läggas på marken utan skotaren lastar den med gripskopa direkt från flaket.

   Vd och förare Henrik Pedersen.
  Vd och förare Henrik Pedersen.

  Henrik Pedersens pappa startade företaget 1990 och Henrik själv har varit med sedan 2003. Han kan se att intresset för askåterföring ökar, men tycker att det går trögt.

  – Där askåterföring har fungerat under lång tid är det inga problem att få tag på mark för askåterföring, men på andra ställen är det problem att få tag på markägare som vill vara med på det här. Det är nog kunskap som saknas.

  FAKTA

  Askungen Vital AB är Sveriges största entreprenör på askåterföring. De sprider omkring 35 000 ton aska per år, vilket är drygt hälften av all aska som återförs till skogen i landet.

  Askan kommer från både stora och små producenter av biobränsleaska i södra Sverige.

  Efter att pannorna tömts vattenbegjuts askan och härdas under sex månader för att den ska stelna och pH-värdet ska sänkas.

  Sedan krossas den och siktas i två olika fraktioner: en mindre för känsligare granskog och en grövre för hyggen, tall och löv.

  Askan motverkar negativa effekter av grotuttag, som försurning, och hjälper till att återställa balansen av näringsämnen som kalcium, kalium, magnesium och fosfor.

  2017 återfördes aska på 12 800 hektar mark.

  Källa: Askungen Vital AB/Skogsstyrelsen

  LÄS OCKSÅ: Bristande miljöhänsyn i askåterföringenLÄS OCKSÅ: Bli ett träd i ditt nästa liv

  Relaterade artiklar

  Till toppen