Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 september 2017

  TV: Här skördar robottröskan helt själv

  På en brittisk försöksodling har en självstyrande skördetröska lyckats skörda det som beskrivs som världens första spannmålsodling som har skötts helt och hållet av robotar.

   Fältet har odlats och skördats utan mänsklig inblandning i de olika momenten.
  Fältet har odlats och skördats utan mänsklig inblandning i de olika momenten.

  Inom ramen för projektet som drivs av Harper Adams University har maskinerna skött allt från jordbearbetning till sådd och skörd helt utan mänsklig handpåläggning, skriver Farmers Weekly.

  Människofritt på fältet

  Eftersom inga människor har tillåtits att vistas inom fältets gränser fick teamet använda en drönare med en gripklo för att avgöra om grödan var redo för tröskning. Försöket har till stora delar genomförts med äldre ombyggda jordbruksmaskiner för att pressa kostnaderna. Modifieringarna för att göra skördetröskan och traktorn självstyrande kostade motsvarande 98 000 kronor per maskin.

  Tror på vidareutveckling

  Med försöket har teamet visat att det går att odla och skörda utan att människor behöver sitta bakom ratten, vilket är ett litet steg på vägen mot ett helt autonomt jordbruk. Teamet tror att vissa av deras resultat kommer gå att vidareutveckla till kommersiella produkter inom några års sikt.

  Hur det gick till på skördepremiären visar Farmers Weekly i en film nedan.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen