Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 31 januari

  Tung vält till Sverige

  På Agritechnica-utställningen förra året hade Dal-Bo flera stora redskap på plats. En av de mest iögonfallande var MegaRoll med sina 24,3 meter i arbetsbredd.

  MegaRoll visades som prototyp redan för två år sedan för att scanna av marknadens förväntningar, och efter två års testkörning, med flera modifieringar, är MegaRoll nu klar till försäljning.

  Den färdiga produkten blev dock något lättare än planerat. Detta beror dels på att prototypen hade för hög belastning på traktorns drag. Men axeltrycket var också lite för högt för att klara av kraven vid transportkörning på vissa platser.

  Till stora fält

  Den färdiga produkten, som säljs via Söderberg och Haak i Sverige, väger 21 ton. Vikten fördelas hydrauliskt med 900 kilo per meter i hela arbetsbredden, vilket är i nivå med övriga vältar från tillverkaren. Enligt återförsäljarens information ska vältens hydrauliskt avfjädrade upphängningssystem dessutom bidra till att markföljningen blir optimal över hala arbetsbredden.

  LÄS OCKSÅ: Traktorfrossa och andra nyheter på Agritechnia

  Produktens huvudkonsumenter lär bli stora jordbruk och maskinstationer, och dessa kommer i sin tur kunna dra nytta av arbetskapaciteten hos redskapet som uppgår till mellan 20-25 hektar per timme. Under transport ser hydrauliska bromsar till att körningen blir säker. Bromsutrustningen blir standard på välten, liksom vältringar av typen 489 Snowflake.

  275 hästkrafter

  MegaRoll 2430 är i första hand utvecklad för de stora jordbruken i Östeuropa. Men redan nu har produkten fått en positiv respons från England, Tyskland och Frankrike, enligt Paul Møller på Dal-Bos utvecklingsavdelning. Danmark är en annan tänkbar marknad, och nu vill Söderberg och Haak testa om produkten är gångbar även i Sverige.

  Under platta förhållanden kan produkten klara sig med en traktor på 275 hästkrafter, men i mer kuperade fält räknar tillverkaren med att det krävs mer effekt för att dra välten.

  LÄS ÄVEN: Bättre flöde i New Hollands nya tröskaLÄS ÄVEN: Nya traktormodeller från Valtra

  Fakta: MegaRoll 2430

  Arbetsbredd: 24,3 meter

  Totalvikt: 21690 kg

  Vikt / meter arbetsbredd: 900 kg

  Antal sektioner: 9

  Körhastighet: 8-12 km/h

  Antal hydrauluttag: 3 DV och 1 EV

  Effektbehov (min.): 275 hk

  Transportbredd: 3 meter

  Transporthöjd: 4 meter

  Däckdimension(boggi): 4 x 600/50-22,5 Michelin Cargoxbib

  Hydrauliska bromsar: Standard

  LED transportbelysning: Standard

  Underhållsfria lager: Standard

  Avfjädrad boggiaxel: Standard

  Hydraulisk viktfördelning: Standard

  LÄS ÄVEN: Se Kvernelands maskiner i praktisk driftLÄS ÄVEN: Ny Claaspress binder utan nät

  Läs mer om

  Till toppen