Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 februari 1999

  Tremeters Rapid från Väderstad

  Väderstad har presenterat två nyheter med små och medelstora gårdar i siktet, en Rapidsåmaskin och en harv, samt en tung vält för de större.
  Rapid, Väderstads bearbetande såmaskin som kan användas i olika system med varierande grad av jordbearbetning, finns nu i en tremeters, buren variant.
  Rapid RD 30 finns i tre modeller, S som är en vanlig radsåmaskin utan kombi, M som i Mix, det vill säga utsäde och gödning blandas i samma bill, samt C, Combi, med separata gödnings- och utsädesbillar. M är speciellt framtagen för England, C för de nordiska länderna.
  I C-modellen myllas utsädet med 25 cm radavstånd, utsädet med 12,5 cm. Sålådan rymmer 1 300 l och med en ställbar mellanvägg kan man bestämma hur stort utrymmet ska vara för gödning respektive utsäde. Maskinen har också ett nytt billsystem.
  En traktor som lyfter 4 500 kg krävs för att klara en fylld Rapid RD 30 C.
  Harven NZ-Mini är också avsedd för små och medelstora gårdar. Den är buren, fyraxlad och har 9 cm pinnindelning. Arbetsbredden är 4 m i grundutförande men harven kan byggas ut till 5 m.
  Sladdplankan är av Väderstads crossboardtyp och hydrauliskt reglerbar.
  En jordbearbetningsprocessor kallar Väderstad den tunga vältserien Rexius Twin. Med två tunga vältar i tandem, vägande 1 250 kg per meter, och hydrauliska crossboardplankor kan enligt Väderstad extremt svårbrukade jordar färdigställas för höstsådd i få överfarter.
  Rexius Twin finns i storlekar från 4,5 till 10,3 m. Effektbehovet är 18-22 kW (25-30 hk) per meter.

  Lars Vernersson
  Hård mot de hårda jordarna – Väderstad Rexius Twin.
  Rapidsådd är numera inte förbehållen de stora gårdarna, för nu finns en tremetersmodell.

  Relaterade artiklar

  Till toppen