Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 maj

  Traktorpulling mot corona

  30 stycken svenska ekipage och möjligen även några utländska tävlar i Traktor Pulling på nationaldagen. Men på grund av coronan utan publik på plats.

   Teamet har tävlat på toppnivå inom traktorpulling sedan 2012 och körde i klassen Pro Stock fram till 2016. Traktorn gick då på diesel och utvecklade över 2 500 hästkrafter. Nu går den på metanol och har drygt 2 000 hästkrafter.
  Teamet har tävlat på toppnivå inom traktorpulling sedan 2012 och körde i klassen Pro Stock fram till 2016. Traktorn gick då på diesel och utvecklade över 2 500 hästkrafter. Nu går den på metanol och har drygt 2 000 hästkrafter. FOTO: LuftPics

  Klockan 14.00 på nationaldagen ska det bli Traktor Pulling – trots att coronapandemin. Men i stället för publik på plats hoppas Cristian Rudén som är en av arrangörerna på en månghövdad skara som ser på livesändningen på nätet i stället.

  – Hur många det blir vet jag inte. Men vi kommer att en speaker som pratar svenska och en som pratar engelska för publiken i England och USA.

  30 svenska ekipage är klara. Sedan kan det tillkomma några utländska också. Men i så fall med svensk förare.

  – Teamen ska komma in, göra sina race och sedan köra ut igen. De ska aldrig träffa varandra. Vi har också minimalt med folk på banan, allt för att hålla nere smittorisken, säger Cristian Rudén.

   Cristian Rudén ställer upp i tävlingen med sin värstingdragare Countdown på över 2 000 hästkrafter, Men han håller tummarna för sin 14-åriga son som kör sin premiärtävling.
  Cristian Rudén ställer upp i tävlingen med sin värstingdragare Countdown på över 2 000 hästkrafter, Men han håller tummarna för sin 14-åriga son som kör sin premiärtävling. FOTO: Gripen Wheels

  Blir det inte tråkigt för den som vinner?

  – Ha ha, nej, något publikens jubel blir det inte. Men förhoppningsvis några tummen upp på Facebook.

  – Men det är en annan värld nu. Vi tycker ändå att det är kul att göra något positivt.

  Han ska själv ställa sig på startlinjen med sin metanoltraktor Countdown som tävlar i klassen Limited Super Stock. I dagsläget har den lite över 2 000 hästkrafter. Men kommer det inte några utländska maskiner blir han ensam i klassen på tävlingen. Han är dock inte ensam i familjen som är med och kör.

  – Sonen som är 14 år kör för första gången. Det är han jag håller tummarna för.

  Avstängda vägar

  För att vara säkra på att det inte dyker upp någon publik är vägarna avstängda två kilometer från arenan. Och precis som på Elitloppet ska vakter hindra om någon ändå dyker upp. Men utan besökare publik blir det inga biljettintäkter. Det är dock möjligt att skicka in frivilliga bidrag. Men arrangörerna har lovat att minst hälften av pengarna ska gå till välgörande ändamål.

  – Om det inte kommer in så mycket pengar kan vi göra en jätteförlust. Det är ju en del kostnader för det här. Men vi ska ändå skicka minst hälften till Läkare utan gränser som gör ett jätteviktigt jobb. Kommer det in mycket pengar så får de resten när vi täckt våra utgifter, säger Cristian Rudén.

  Vill du ladda upp ned lite traktorpulling redan nu? Här är några inslag från ATL-TV:

  Eld och avgaser när traktorpulling slog rekord:

  Team XL väljer Europacupen:

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen