Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 september 2018

  ”Torkan kommer påverka”

  Hur hårt sommarens torka kommer slå mot maskinbranschen återstår att se. Att investeringsviljan viker är väntat, men i dag vågar ingen av de stora aktörerna ge några prognoser.

  Maskinbranschen har traditionellt alltid varit beroende av omvärldsfaktorer som höga mjölk- och spannmålspriser och goda väderförhållanden.

  – Vi lever i symbios. Lantbruket har alltid ett investeringsbehov men det är alltid resultatet som avgör om de kan investera eller om de måste skjuta investeringen framför sig, säger Hans Ripa, avgående VD på Söderberg & Haak.

  Redan nu står det klart att sommarens torka kommer att få följdverkningar i återförsäljarledet. Men ingen av de stora aktörerna; Lantmännen Maskin, Swedish Agro eller Söderberg & Haak, vågar i dag säga hur stor nedgången kan bli.

  – Att torkan påverkar investeringsviljan är självklart, och investeringsviljan kommer att vara lägre, men hur mycket lägre är svårt att säga än, och tack och lov så kom det regn nu i augusti, säger Hans Ripa.

  Lantmännens Bengt Alestig är inne på samma linje.

  – Jag förstår att många har det besvärligt på grund av torkan. Men lantbrukare är skickliga företagare som brukar hitta nya vägar framåt, och jag tycker att det finns optimism både i marknaden och i vår organisation, säger Lantmännen Maskins VD, Bengt Alestig.

  Men för Lennart Bogren och andra lantbrukare som ATL har pratat med genomsyras investeringsviljan inte av optimism.

  – Det säger sig själv att det inte finns någon stor investeringsvilja nu, utom för dem som redan sitter i ett gott läge sedan tidigare. Men osäkerheten kring utbetalningarna gör också att man håller igen. För egen del har vi inga investeringar planerade men vi skulle behöva investera i vår mjölkproduktion och i maskinparken. Men där får vi lugna oss. Hur länge vi måste vänta är jättesvårt att svara på, säger Lennart Bogren, som driver mjölk- och spannmålsproduktion utanför Skövde.

   Björn Pettersson, VD på Swedish Agro Machinery, tror inte att torkan kommer slå så illa mot försäljningen eftersom många kunder går på planerade investeringar.
  Björn Pettersson, VD på Swedish Agro Machinery, tror inte att torkan kommer slå så illa mot försäljningen eftersom många kunder går på planerade investeringar.

  Köpläge

  När marknader viker nedåt finns det traditionellt möjlighet att göra bra affärer, och maskinbranschen är inget undantag. För att driva upp försäljningen har Lantmännen Maskin kryddat sina erbjudanden med räntefria lån fram till september nästa år. Hans Ripa vill själv inte säga något om hur stort förhandlingsutrymme Söderberg & Haaks kunder har. Men han poängterar att de inte kan räkna med något större överskott av lagerhållna maskiner eftersom tillverkarna och återförsäljarna redan nu väntas anpassa sig till de rådande förutsättningarna.

  Till maskinbranschens fördelar hör också att strukturomvandlingen mot allt större lantbruk gör att allt fler företag jobbar efter fasta investeringsplaner.

  – Samtidigt är det även så att de som går på planerade investeringar påverkas av torkan, som gör att de kan behöva skjuta på investeringen, säger Hans Ripa.

  En liknande bedömning gör även Björn Pettersson, vd på Swedish Agro Machinery:

  – Vi tror inte att det kommer bli så illa som vi först befarade eftersom många kunder har planerade investeringar. Men vi tror på en vikande marknad jämfört med hur det har sett ut de senaste åren.

  För Söderberg & Haaks del såg allt mycket bra ut fram till sommaren efter en mycket god höst och vår där bland annat Krone-försäljningen slog alla tidigare rekord. Till Söderberg & Haaks fördelar hör också att företaget har ytterligare ett ben att stå på eftersom man också bedriver försäljning av entreprenadmaskiner. Det skapar flexibilitet under konjunkturcyklarna.

  – Entreprenadmaskiner har legat på all time high nu under ett par år, säger Hans Ripa.

   Hans Ripa, avgående VD på Söderberg & Haak.
  Hans Ripa, avgående VD på Söderberg & Haak.

  LÄS OCKSÅ: Självkörande lastare tar sig igenom glaslabyrintLÄS OCKSÅ: Uppstickare växer på maskinmarknaden

  Relaterade artiklar

  Till toppen