Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 juni 1999

  Tillfälle att prova flytgödselspridare i sommar

  Statliga miljöteknikdelegationen, MTD, jobbar för att göra bra flytgödselspridare billiga. Intresserade bönder kan i sommar och höst prova själv hur det går.
  MTD:s uppgift är att främja ny teknik, I fjol arrangerade man en tekniktävling som ledde till att de bästa värmepumparna för småhus också blev billigare och nu är turen kommen till flytgödselspridare. MTD har tillsammans med näringen föreslagit en kravspecifikation som innebär att en bra spridare ska sprida jämnt både längs draget och över sprutans arbetsbredd, att totalvikten liksom däcktrycket inte får vara för högt och att olika spridningsutrustningar ska kunna anslutas. Enligt MTD klarar fem-sex av dagens ekipage sådana krav.
  Tanken är att MTD och eventuellt också Jordbruksverket ska ställa bidragsmedel till förfogande för att stimulera till köp av de bästa maskinerna och för att köparna, bönderna, inte ska behöva köpa grisen i säcken drar spridarna ut på en turné där var och en kan både lyssna och prova själv i praktisk drift. Den som vill veta detaljer kan fråga Hushållningssällskapen men här är turneplanen:
  21/6 Alunda, 22/6 Sala, 27/7 Krokom, 29/7 Ersmark, 23/9 Rådde, 24/9 Falköping, 27/9 Uddevalla, 28/9 Brålanda, 29/9 Kristinehamn, 3/10 Tolefors, 5/10 Eksjö, 6/10 Bräkne-Hoby, 7/10 Värnamo, 8/10 Lilla Böslid och 12/10 Hörby.
  ATL

  Relaterade artiklar

  Till toppen